Свет

САД шаљу Украјини нови пакет помоћи у вредности од 275 милиона долара

САД су од почетка сукоба у Украјини Кијеву обезбедиле помоћ у вредности од више од 19 милијарди долара
САД шаљу Украјини нови пакет помоћи у вредности од 275 милиона долараwww.globallookpress.com © Bonnie Cash - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Сједињене Америчке Државе ће Украјини послати пакет помоћи у вредности од 275 милиона долара, изјавио је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

Према његовим речима, пакетом ће Кијеву бити обезбеђене "нове способности за јачање противваздушне одбране и супротстављање претњама са којима се Украјина суочава".

"Украјина ће од САД добити и важну одбрамбену опрему, укључујући муницију за систем ХИМАРС, вишецевни бацач ракета који је Украјина користила за одбрану од руских напада", навео је Кирби, преноси Си-Ен-Би-Си.

САД су, иначе, од почетка сукоба у Украјини Кијеву обезбедиле помоћ у вредности од више од 19 милијарди долара.

Кирби је додао да ће Америка увести санкције трима руским ентитетима, међу којима су и Ваздушно-космичке снаге, јер САД сумњају да је Москва преко њих добијала дронове из Ирана.

"Данас објављујемо увођење санкција против три руска субјекта укључена у трансфер иранских дронова Русији за употребу у Украјини", рекао је он.

Нагласио је да се ограничења уводе против Ваздушно-космичких снага Русије и 924. Центра за беспилотну авијацију.

Министарство финансија САД саопштило је да су санкције уведене и против команде Војно-транспортне авијације Руске Федерације.

Западне земље изнеле су тврдње да Иран испоручује дронове Русији за војне операције у Украјини. Москва и Техеран су, међутим, више пута негирали те оптужбе. Министар спољних послова Ирана Хосеин Амир-Абдолахијан рекао је почетком новембра да је Техеран испоручио Руској Федерацији беспилотне летелице, али месецима пре почетка специјалне операције у Украјини.

Остин: Русија шири и модернизује нуклеарни арсенал

Амерички министар одбране Лојд Остин рекао је данас да Русија шири и модернизује нуклеарни арсенал.

Остин је на церемонији именовања новог команданта Стратешке команде САД, која надгледа нуклеарни арсенал, оценио да Кремљ наставља "свој окрутни и ничим изазвани рат против Украјине", пренео је Ројтерс.

Председник Русије Владимир Путин саопштио је раније данас да би било која држава која се усуди да нападне Русију нуклеарним оружјем била "збрисана са лица земље", пренео је Ројтерс.

Путин је нагласио да Русија нема уредбу да прва покрене превентиван нуклеарни напад, за разлику од САД, али да руско напредно хиперсонично оружје гарантује да може да одговори силовито, уколико икада дође у опасност.

image