Русија

Амбасадор: Руска доктрина нуклеарног одвраћања била је успешна

Упозорења Москве о опасности сукоба нуклеарних сила нису "нуклеарно звецкање оружјем" већ класично одвраћање у екстремним геополитичким околностима и имало је ефекта. У интересу је целог света да остане тако, поручује амбасадор РФ у САД
Амбасадор: Руска доктрина нуклеарног одвраћања била је успешнаwww.globallookpress.com © © Russian Embassy in the USA

Реторика Кремља о употреби нуклеарног наоружања представљала је успешну доктрину одвраћања и не разликује се много од оне коју примењује Вашингтон, изјавио је амбасадор Руске Федерације у Сједињеним Америчким Државама Анатолиј Антонов.

Руски председник Владимир Путин рекао је недавно да Русија поседује нуклеарно наоружање које је модерније и напредније од оног које има било која друга нуклеарна сила, али је истакао да неће нуклеарним оружјем витлати као сечивом, већ да оно служи као средство одвраћања.

Портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс, реагујући на ту изјаву, у којој је јасно речено и да Русија не прети никоме, не намерава да напада никога нуклеарним оружјем, али намерава да брани себе и своје савезнике свим стредствима, оптужио је Путина да "звецка нуклеарним оружјем", и оценио да је то "неодговорно и опасно".

Руски амбасадор у Вашингтону рекао је за "Њузвик" да је нејасно шта конкретно америчка страна види као неодговорност.

"Као водећа нуклеарна сила, Русија озбиљно схвата посебну одговорност коју има у обезбеђивању глобалне сигурности и стабилности и избегавању оружаних сукоба, посебно оних нуклеарних", изјавио је Антонов.

Он је додао да због тога руска страна стрпљиво подсећа Вашингтон и његове савезнике на ризике повезане са наставком њиховог учешћа у "прокси" рату против Русије на територији Украјине.

За администрацију председника Џозефа Бајдена рекао је да изврће значење речи које долазе из Кремља.

"Стиче се утисак да америчка администрација користи руска упозорења као изговоре да критикује без слушања суштине наших аргумената. Шта је толико неразумно у председниковим речима? Он је подсетио на неспорну чињеницу: да ће Русија бранити себе и штитити своје савезнике свим доступним средствима ако то буде потребно. Да ли је позиција САД имало другачија?“, реторички је упитао Антонов.

Русија и САД заједно поседују више од 90 одсто залиха нуклеарног наоружања, а по речима Антонова, главна разлика између две земље је у томе што САД распоређују нуклеарно наоружање на територији својих савезника, у складу са нуклеарном политиком НАТО-а.

"Ми не размештамо нуклеарно наоружање на територије ненуклеарних земаља, а САД то раде. Ми не обучавамо војску тих земаља да употребљавају нуклеарно оружје нити дозвољавамо да оно буде ван наше контроле“, истакао је Антонов.

Амбасадор Руске Федерације у САД поновио је да упозорења Москве о опасности сукоба нуклеарних сила нису "нуклеарно звецкање оружјем", како то назива америчка администрација.

"То је класично одвраћање у екстремним геополитичким околностима. И упалило је. У најбољем је интересу света да оно и даље функционише, спречавајући могућу нуклеарну катастрофу", истакао је Антонов.

Он је позвао САД да не потпирује ситуацију бесмисленим оптужбама, већ да размотри да ли је ескалација сукоба са Русијом у складу са америчким међународним обавезама.

image
VV inauguration
banner