Свет

"Твитер" открива како је забранио Трампа

План за блокирање налога америчког председника постојао је много пре нереда на Капитолу
"Твитер" открива како је забранио ТрампаGetty © Justin Sullivan / Staff

Трећа серија "Твитер фајлова", интерне комуникације и докумената компаније које објављују новинари Мет Таиби и Бери Вајс у сарадњи с власником "Твитера" Илоном Маском, пружила је увид у одлуку да се уклони приватни налог Доналда Трампа док је још био председник САД.

Новинар Мет Таиби почео је да објављује причу о "уклањању Трампа" која покрива период између октобра 2020. и 6. јануара 2021.године.

"Показаћемо вам шта још није откривено: ерозију стандарда у компанији месецима пре Ј6, одлуке високих руководилаца да прекрше сопствену политику и још много тога, а у позадини текуће, документоване интеракције са савезним агенцијама", написао је Таиби.

Трампов налог је забрањен 8. јануара, након "детаљног прегледа" начина на који су његови твитови "примани и интерпретирани на Твитеру и ван њега", саопштила је тада компанија. Његови последњи твитови укључивали су видео-поруку у којој је позвао своје присталице да не крше закон и да мирно оду из америчког Капитола, али и његову тврдњу да избори 2020. нису били легитимни, што је "Твитер" прогласио неприхватљивим.

Међутим, "интелектуални оквир" за забрану је већ био постављен месецима пре нереда 6. јануара 2021. на Капитолу. Једна интерна порука показује да извршни директор Твитера каже да треба да сагледају Трампове акције "током избора и, искрено, током последње 4+ године".

Трампови твитови у којима се критикује масовно гласање путем поште – мера коју су демократе увеле позивајући се на пандемију – били су "филтрирани у видљивости" недељу дана пре избора, а руководиоци "Твитера" су радили на томе да се ублаже председникове изјаве тако што се на њих није могло одговарати, нису се могли лајковати или делити.

Такође, 8. јануара формиран је тим који су чинили виши руководиоци а ради координације информација везаних за изборе. Тим је деловао као "брзи Врховни суд умерености" који је често доносио одлуке у ходу", док је "био у контакту са савезним агенцијама и обавештајним службама на тему модерације садржаја у вези са изборима".

Док је "Твитер" већ користио широк арсенал видљивих и невидљивих алата како би обуздао Трампов ангажман пре побуне његових присталица на Капитолу, новинар Таиби је приметио да су 10. децембра неки руководиоци желели да користе новостворени алат за деамплификацију, пре његовог званичног увођења, да још више ограниче Трампов домет. 

Модератори су се уморили од ручног цензурисања Трампових речи па је до 6. јануара његов налог већ био покривен ботовима не би ли се аутоматизовао процес стављања упозорења на његове твитове. 

Пошто је протест на Капитолу ескалирао у нереде шеф Одељења за поверење и безбедност Џоел Рот донео је одлуку о привременом закључавању Трамповог налога, што је касније преиначено у трајну забрану.

Мет Таиби је најавио наставак објаве докумената током викенда – фокус ће бити на "хаосу унутар Твитера 7. јануара", и "тајној интерној комуникацији од кључног датума 8. јануара".

image
VV inauguration
banner