Свет

Параноја у Берлину: Колико има "Грађана Рајха"

Екстремистичка десничарска организација чијих је 25 чланова скоро ухапшено због сумњи да планирају државни удар расте великом брзином, указала је министарка унутрашњих послова немачке Ненси Фезер
Параноја у Берлину: Колико има "Грађана Рајха"www.globallookpress.com © Uli Deck/dpa

Министарка унутрашњих послова Немачке Ненси Фезер позвала је на разбијање покрета "Грађани Рајха" и саопштила да та екстремистичка десничарска организација сада има више од 23.000 чланова.

Фезерова је у интервјуу за немачки лист "Билд ам зонтаг" изјавила да су редови екстремиста који оспоравају легитимитет модерне немачке демократије само током прошле године добили 2.000 нових чланова, те да се сматра да је око 10 одсто "Грађана Рајха" спремно на насиље.  

Полиција је у среду ухапсила 25 чланова те екстремистичке организације за које се сумњало да су планирали државни удар. Као лидер покрета идентификован је 71-годишњи принц Хајнрих XIII Ројс, кога је тренутни представник те племићке породице раније описао као „теоретичара завере и збуњеног старца“, док су се на високим функцијама у оквиру његове организације нашли и бивши припадници немачких безбедносних снага.

"Овде се не ради о безопасним лудацима, већ са осумњиченима за тероризам који су сада у притвору и чекају на суђење", рекла је Фезерова.

Она је додала да је протекле године забележено 239 насилних чинова "Рајхсбургера", и да је најмање 1.050 дозвола за оружје опозвана.

Министарка је позвала да се на организацију примени "максимални притисак" и додала да ће немачка влада "додатно пооштрити законе о оружју."

Немачка полиција је у априлу ухапсила четири особе у вези са „Грађанима Рајха“ због сумњи да су планирали киднаповање министра здравља Карла Лаутербаха.

image