Свет

Ко је принц Хајнрих XIII Ројс, човек иза тајне организације која хоће да збаци немачку владу?

Седамдесетједногодишњи племић, кога родбина назива "збуњеним старцем" опседнутим теоријама завере и екстремним десничарским ставовима, не изгледа као типичан вођа (подједнако нетипичне) терористичке организације
Ко је принц Хајнрих XIII Ројс, човек иза тајне организације која хоће да збаци немачку владу?www.globallookpress.com © Boris Roessler/dpa

На списку чланова и присталица екстремно десничарске организације "Грађани Рајха" које је немачка полиција привела због сумњи да су планирали државни удар нашло се и једно необично име – принц Хајнрих XIII Ројс.

Принца Хајнриха је немачка полиција привела током јучерашњих рација у његовом стану у Франкфурту, док је претрес извршен и у дворцу у месту Бад Лобенштајн, историјском седишту куће Ројс.

Сматра се да је 71-годишњи принц Ројс централна фигура "Грађана Рајха", преноси "Шпигл", и указује да су немачке власти од новембра 2021. године сумњале да је са 69-годишњим бившим командантом падобранске јединице Рудигером фон П. планирао "дан икс" када ће упасти у Бундестаг са двадесетином присталица и "ухапсити" политичаре који се ту налазе.

Сврха планиране акције била је да се изазову масовни немири у земљи који би довели до свргавања система и успостављања нове владе са принцом Ројсом на челу, указује немачки лист.

Принц Хајнрих XIII потомак је куће Ројс која је у Тирингији обитавала више од осам векова и владала малим делом те савезне државе до краја Првог светског рата. Инжењер по образовању, принц Хајнрих XIII је у Франкфурту радио као брокер за некретнине, док је свој породични дворац у Бад Лобенштајну користио као место за састанке чланова своје организације.

"Плашим се да је он сада само теоретичар завере и збуњени старац", изјавио је Хајнрих XIV Ројс, рођак Хајнриха XIII и тренутни представник куће Ројс у августу, када се породица Ројс званично одаљила од принца због његових, како се наводи, контроверзних политичких ставова.

Принц Хајнрих XIII је 2019. године одржао 15-минутно предавање на "Ворлд веб форуму" у Цириху под називом "Искусите успон и пад елите плаве крви", у којем је тврдио да је кајзер Вилхелм II био присиљен на улазак у Први светски рат због међународних економских интереса, те да је садашња немачка демократија само илузија, указује поводом принчевог хапшења "Њујорк тајмс".

Племићке титуле - укључујући и Ројсову - у савременој Немачкој немају никакво формално значење, али се некада користе уз лично име.

"Грађани Рајха"

Сумња се да Ројсова екстремно десничарска организација има чланове у 11 немачких федералних држава, Аустрији и Италији. Организација се дели на две гране, од којих једна представља еквивалент "владе", а друга "војске".

Поред различитих теоретичара завере и "слободних мислилаца", Ројсова организација окупила је многе бивше – али и неке садашње – чланове немачких безбедносних снага, као и судију и бившу посланицу десничарске странке Алтернатива за Немачку Биргит Малзак-Винкеман, за коју се сумња да је групи пружала информације о Бундестагу и намеравала да лично учествује у планираном нападу.

Такође се сматра да је група активно радила на регрутовању бивших и активних војних лица, да је на различите начине покушавала да обезбеди оружје за своју "војску" и да је радила на обуци руковања ватреним оружјем својих чланова.

"Шпигл" указује на времешност чланова те организације, будући да већина има преко 40 година, док је велики број Ројсових сарадника у врху организације старији од 60 година.

Министарство унутрашњих послова процењује да та организација броји чак око 21.000 припадника.

Прича о организацији која је планирала пуч у Немачкој, наравно, не може да прође без Русије као дежурног страшила у западној јавности. 

Један од наводних Ројсових планова након ступања на власт био је успостављање дипломатских веза са Русијом, док "Шпигл" тврди и да је он већ контактирао руске власти преко своје партнерке Виталије Б, али није добио одговор.

Амбасада Русије у Берлину изјавила је да руске дипломатско-конзуларне институције у Немачкој не одржавају контакте са представницима терористичких група и других илегалних формација.

На питање новинара о припреми пуча у Немачкој, портпарол Кремља Дмитриј Песков је нагласио да је то унутрашњи проблем Немачке, те да саме немачке власти признају да не може бити говора о "руском мешању".

image