Свет

Пао договор у ЕУ за помоћ Украјини: На часу код Виктора Орбана како уновчити вето

Мађарска је одблокирала помоћ Украјини, али не пре него што је од те одлуке извукла корист за себе
Пао договор у ЕУ за помоћ Украјини: На часу код Виктора Орбана како уновчити вето© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Амбасадори ЕУ постигли су компромис за ослобађање дела европских фондова намењених Мађарској, што је омогућило да Будимпешта укине блокаду за макрофинансијску помоћ Украјини од 18 милијарди евра у 2023. години.

"Амбасадори ЕУ су синоћ одобрили помоћ Украјини од 18 милијарди евра, минимални порез од 15 одсто за велике компаније, одобрење плана опоравка Мађарске и споразум о условљавању", навело је чешко председништво на свом Твитер налогу.

Орбанов "убрзани курс"

Убрзани курс "како уновчити своје право вета" који је у претходних недељу дана држао мађарски премијер Виктор Орбан, завршен је одобравањем помоћи Кијеву, одмрзавањем фондова за Будимпешту и једном важном лекцијом за ЕУ– на сваки покушај уцене, Мађарска ће итекако узвратити.

Игра нерава у коју се Орбан упустио након што му је ЕУ због "забринутости за корупцију" блокирала доток новца, сада је завршена.

Вето на помоћ Украјини Мађарска, дакле, јесте скинула, али не за џабе, већ, како "Блумберг" пише, у замену за смањење казни због питања корупције и отворен приступ милијардама евра из фондова блока.

Земље ЕУ сагласиле су се да коначно одобре план опоравка Мађарске од пандемије, који Будимпешти даје право на бесповратна средства од 5,8 милијарди евра, уз то је пала одлука да ће Будимпешти због корупције бити суспендовано 6,3 милијарде евра такозваних кохезионих фондова.

За Орбана је то добар дил јер је Европска комисија раније препоручила замрзавање више новца, односно 7,3 милијарди.

Мађарска је тако још једном одиграла мудро, у једном од најважнијих питања за Унију. Да би добила шта хоће, ова земља је, без пардона, ветом стала на пут одобрењу мере која захтева сагласност свих чланица ЕУ.

Блокада ЕУ за исплату средстава Мађарској био је покушај да се, како "Блумберг" пише, оконча сумња на распрострањену корупцију у Будимпешти и ерозију владавине права под непрекидном Орбановом владавином која траје више од деценије.

ЕУ је у јануару 2021. увела механизам заштите фондова од држава чланица које не подржавају владавину права по критеријуму Брисела, а Мађарска је прва чланица "преступница" којој је новац ускраћен након што је прекршила овај механизам.

Мађари су одмах упозорили да се овде не ради само о борби за права, тако да је Орбан почетком децембра истакао да ЕК блокира средства како би утицала на позицију земље по питању миграција, сексуалног образовања и санкција према Русији.

Они, како је нагласио, ипак неће мењати своје ставове.

image