Економија

Орбан: Европска економија не може без Русије

Мађарски премијер сматра да је Европа подељена на два табора: ратни који подржава санкције Русији и онај који се залаже за мирно решење у Украјини и ревизију санкција
Орбан: Европска економија не може без Русијеwww.globallookpress.com © Lian Yi

Jефтинији енергенти из Русије су деценијама чинили осовину европске економије, оценио је мађарски премијер Виктор Орбан за државни радио "Кошут" и додао да Мађарска зато не подржава идеју прекида сарадње са Московом.

Указао је да је политика већине земаља ЕУ, пре свега Немачке и Француске, довела до удаљавања Европске уније од сарадње са Москвом, а да није донета нова економска стратегија.

Додао је и да Европу много више кошта куповина гаса из САД.

Мађарски премијер сматра да је Европа подељена на "два табора". Већински "ратни табор" подржава санкције Русији, иако оне нису донеле никакво решење за војну операцију у Украјини. Други табор, којем припада и Мађарска, залаже се за мирно решење у Украјини и ревизију санкција.

Према Орбановим речима, главни циљ Запада је да "погорша животе милиона људи".

Мађарски премијер је раније изјавио да је погрешна политика Европске уније да се уведу санкције Москви "изазвала нагло повећање цена енергената, што је довело до дефицита у мађарској економији од 10 милијарди евра годишње". 

image