Свет

Ердоган о сарадњи са Русијом: Могуће заједничке акције у Сирији

Упутивши се на трилетерални самит у Туркменистан, турски председник је изјавио да је затражио од Владимира Путина подршку за предузимање заједничких корака за заштиту границе са Сиријом
Ердоган о сарадњи са Русијом: Могуће заједничке акције у Сиријиwww.globallookpress.com © Turkish Presidency

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је затражио од руског председника Владимира Путина подршку за предузимање заједничких корака у акцијама против курдских побуњеника на северу Сирије.

"Тражили смо (Путинову) подршку за доношење заједничких одлука и можда заједничке акције како бисмо заједно предузели кораке овде (у северној Сирији)", рекао је Ердоган на конференцији за медије у Анкари и додао да Турска неће тражити дозволу за спровођење копнене војне акције на северу Сирије.

"Имамо циљ да направимо безбедносну линију у дужини од 30 километара на нашим границама. Наша земља је изложена терористичким нападима са ових тачака, а напади су се у последње време озбиљно повећали. Не можемо остати без одговора у овом случају, то је немогуће", рекао је Ердоган на аеродрому у Анкари пре него што је полетео за Туркменистан.

Турска од 20. новембра спроводи ваздушну операцију против сиријског крила забрањене Курдистанске радничке партије на северу Сирије – пријављени су удари на град Кобани, као и на северни део Ирака. Ердоган је операцију назвао успешном, преносе "РИА Новости".

Говорећи о планираној копненој операцији на северу Сирије, рекао је да је немогуће именовати адресу и време спровођења ове акције.

"Не можемо да правимо компромис по овом питању, јер је моја земља под терористичком претњом", рако је Ердоган и додао да не намерава ни од кога да тражи дозволу да отклони ову претњу.

Турска рачуна на испоруке туркменског гаса преко Каспијског мора

Турски председник је рекао да рачуна на снабдевање туркменским гасом преко Каспијског мора.

"Трилатерални самит у Туркменистану уз учешће лидера Туркменистана и Азербејџана има за циљ отварање важних енергетскихпитања. Са мном ће путовати и мој министар енергетике. Учешће Илхама Алијева на овом самиту је такође важно, разговараћемо о овим питањима. Желео бих да омогућимо доставу туркменијског гаса нашој земљи преко Каспијског мора", рекао је Ердоган.

image