Русија

Путин разговарао са Ердоганом: Заједнички енергетски пројекти пре свега

Председници двеју земаља истакли су значај стварања регионалног гасног чворишта у Турској, као и неопходност уклањања препрека снабдевању земаља руским производима
Путин разговарао са Ердоганом: Заједнички енергетски пројекти пре свегаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Руски председник Владимир Путин и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган разговарали су данас телефоном о заједничким енергетским пројектима и разменили мишљења о стварању регионалног гасног чворишта у Турској, саопштили су из Кремља.

"Наглашен је посебан значај заједничких енергетских пројеката, пре свега у гасној индустрији. Узимајући у обзир резултате недавних разговора у Истанбулу, Алексеј Милер, председник Управног одбора "Гаспрома", наставио је разговоре о иницијативи за стварање регионалног гасног чворишта у Турској", наводи се у саопштењу.

Шефови држава су разматрали и проширење билатералне сарадње у различитим областима. Између осталог, фокусирали су се на рекордан раст трговинског промета.

Договор о житу треба да буде свеобухватан

Руски и турски председник разговарали су данас и о споразуму о житу за који су рекли да је "сложене природе, као и да је неопходно уклонити препреке снабдевања земаља руским производима".

"Председник Путин разговарао је данас са својим турским колегом о примени Истанбулских споразума од 22. јула, о извозу украјинског жита из црноморских лука и извозу руских пољопривредних производа и ђубрива. Овај посао је сложене природе, који захтева елиминисање свих препрека достави руских производа земаљама којима су највише потребни", навели су у Кремљу.

О ситуацији у Украјини и Сирији

Путин је у разговору са Ердоганом изнео процену ситуације око Украјине, а такође су се договорили да одржавају контакте у вези са ситуацијом у Сирији.

"Владимир Путин је изнео процене ситуације у Украјини. Осим тога, Путин и Ердоган су разговарали о решавању ситуације у Сирији у контексту поштовања одредби Меморандума из Сочија из 2019. године. Прецизира се да Министарства одбране и спољних послова две земље настављају да одржавају блиске контакте по овом питању", закључили су у Кремљу.

 

image