Свет

Нуклеарке спасавају Француску?

Француска влада најавила је да су у плану потенцијалне рестрикције струје широм земље
Нуклеарке спасавају Француску?www.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth

Француски министар финансија Бруно Ле Мер изјавио је да се Француска бори како би вратила у рад свих 45 нуклеарних реактора до јануара јер тренутно ради 41 реактор, што би, према његовим речима, требало да помогне земљи да избегне искључења електричне енергије током предстојеће зиме.

"На добром смо путу да избегнемо искључења струје" рекао је Ле Мер за француску телевизију "Си Њуз",  пренео је Ројтерс.

Француски оператер електромреже РТЕ делимично је смањио извоз у Велику Британију, а истовремено је од суседа, углавном Немачке и Белгије, увезао 14,5 гигавата.

Премијерка Француске Елизабет Борн истакла је да ће држава моћи да прође без последица само уколико уложи колективне напоре да уштеди електричну енергију.

"Престанимо са паником, нема потребе за тим", рекла је Борн, поновивши сличну поруку коју је председник Емануел Макрон упутио грађанима да је апсурдно страховати да ће прекиди струје довести до застоја инфраструктуре у Француској ове зиме, инсистирајући да ће земља пребродити таласе хладног времена упркос енергетској кризи која је захватила Европу.

Француска влада најавила је да су у плану потенцијалне рестрикције струје широм земље. У том случају, становништво ће благовремено бити обавештено, а двочасовна искључења погодиће мале делове земље.

Рестрикције се не би односиле на тзв. осетљиве локације, укључујући болнице, старачке домове, ватрогасне и полицијске станице и затворе.

image
VV inauguration
banner