Свет

Ердоган: Настављамо и са Москвом и са Кијевом

Анкара неће одустати од напора који би могли довести до мира, поручио је лидер Турске
Ердоган: Настављамо и са Москвом и са Кијевомwww.globallookpress.com © Mustafa Kaya

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган оценио је данас да је украјински конфликт потпуно уздрмао темеље глобалног поретка, додајући да Анкара наставља разговоре са Москвом и Кијевом.

Негативне последице сукоба Русије и Украјине већ су видљиве у многим областима, закључио је лидер на трилатералном самиту са шефовима Азербејџана и Туркменистана који се одржава у Авази. 

"Видели смо да се путем споразума о житу и размене заробљеника може отворити пут ка миру. Наши преговори са Путином и Зеленским се настављају", рекао је Ердоган, додајући да Турска наставља да тежи заустављању војног сукоба у Украјини.

Турска, једна од најважнијих чланица НАТО-а, одбила је да уведе санкције Русији упркос притисцима са Запада.

"Увођење санкција нанело би велики ударац домаћој економији", објаснили су из Анкаре. 

Руски и турски председник разматрају успостављање гасног чворишта у Турској, који би служио не само као место одакле би се овај био енергент слао у друге земље, већ и као центар који би независно од политичких дешавања одређивао цену гаса.

Ова идеја дошла је из Москве у октобру ове године. Након увођења западних санкција против Кремља, диверзија и проблема везаних за Северни ток 1 и 2, лидер Русије Владимир Путин предложио је "пребацивање" транспорта руског гаса ка региону Црног мора и у Турску.

Све већа окренутост Анкаре Русији пропраћена је захлађивањем односа са Вашингтоном. Званичници из Турске тако су ове године одбили да прихвате изјаве жалости америчке стране након терористичког напада, за који су Турци окривили Курде из Сирије.

Турски председник један је од политичара са којим Путин разговара веома често. Из Москве су јуче поручили да су добри односи две земље резултат напора председника Путина и Ердогана.

Али званична Анкара одржава контакте и са Кијевом. Пре три дана, 11. децембра, Ердоган је обећао помоћ грађанима Украјине како би преживели зиму због проблема који су настали током војне операције. 

image