Свет

Борељ: ЕУ нема сагласности о оснивању трибунала за "ратне злочине" у Украјини

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност изјавио је да за ту "занимљиву дискусију" ЕУ и даље нема "конкретан одговор"
Борељ: ЕУ нема сагласности о оснивању трибунала за "ратне злочине" у Украјиниwww.globallookpress.com © Nicolas Landemard/Keystone Press Agency

У ЕУ није постигнут споразум о оснивању специјалног трибунала који би се бавио наводним руским ратним злочинима у Украјини, изјавио је високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ.

Борељ је, на конференцији невладиних организација у Бриселу, рекао да је на састанку Европског савета у уторак заједно са Европском комисијом изнео тај предлог министрима за европске послове, али да није постигнута сагласност о оснивању трибунала за Украјину.

"Полемише се о томе да ли нам треба нешто поред Међународног кривичног суда", изјавио је он, и додао да тема оснивања посебног трибунала за наводне руске ратне злочине представља "занимљиву дискусију која тренутно нема конкретан одговор".

Борељ је у обраћању тврдио да се руско деловање у Украјини своди на "уништавање земље" и "ратни злочин", те да је Москва намерно гађала цивилну инфраструктуру како би усмртила "милионе људи" осудивши их на смрзавање. Високи званичник ЕУ је такође оптужио руске трупе за присилне депортације и отмице Украјинаца, укључујући децу.

Раније овог месеца, портпарол Кремља Дмитриј Песков тврдио је да Запад нема законско покриће за оснивање судова за истрагу и кривично гоњење руских званичника и војних лица због специјалне операције у Украјини.

Москва одлучно одбацује тврдње да су њене трупе починиле било какве ратне злочине, и инсистира да руско војно особље чини све што може како би се смањиле цивилне жртве.

Председник Русије Владимир Путин претходно је изјавио да је интензивирано гађање украјинске војне и енергетске инфраструктуре настало као одговор на украјински напад на Кримски мост почетком октобра и друге "терористичке нападе" извршене на руском тлу.

Москва је такође оптужила западне присталице Кијева да скрећу поглед са доказа о ономе шта Москва сматра ратним злочинима украјинских трупа, укључујући нападе на цивиле у Донбасу.

image
VV inauguration
banner