Свет

Берлин: Нова мигрантска рута преко Русије, Москва демантује

Траса преко Калињинграда наводно је формирана након што је белоруска влада почела да предузима оштрије мере против избеглица. Те тврдње су за Москву "нездрава параноја"
Берлин: Нова мигрантска рута преко Русије, Москва демантујеwww.globallookpress.com © IMAGO/BOGDAN HRYWNIAK

Нова рута за мигранте са Блиског истока већ неколико месеци иде преко Русије, одакле се илегално улази у земље Европске уније, тврди Дојче веле, док Москва то категорички демантује.

Како пише Дојче веле, нова траса за мигранате из Сирије, Ирана, Ирака и других држава отворена је почетком октобра, када је Русија у оквиру програма "Отворено небо" препустила аеродром у Калињинграду страним авио-превозницима.

"Већ неколико месеци немачка влада и партнери из ЕУ уочавају пораст илегалних миграцијских кретања на рути преко Русије. Летонија, Литванија и Пољска пријављују људе који су у њихове земље ушли илегално из Белорусије са руским визама у својим пасошима", навели су из немачког министарства спољних послова.

Немачки новинари наводе да руска виза, неопходна за бег преко Калињинграда, на северу Ирака кошта око 2.500 долара, а прва станица за "куповину" најчешће је нека туристичка агенција.  

"Ако су вам папири тамо, биће вам потребно десет дана да стигнете из Москве у Немачку", рекао је један кријумчар, који своје услуге, према речима немачких истраживача, рекламира на друштвеним мрежама, а наводно, некима чак нуди и повластице у виду попуста за "групно путовање".

Према речима власника туристичке агенције, рута преко Калињинграда формирана је након што је белоруска влада почела да предузима све оштрије мере против избеглица. Поменута рута је, каже, повезана с исто тако великим ризицима као и она преко Белорусије.

Међународна организација за миграције раније је саопштила да је најмање 21 особа прошле године изгубила живот због хладноће у белоруским шумама на граници са Пољском. 

Пољска је одреаговала на руско "Отворено небо“. 

"Као одговор на ту одлуку, пољска влада превентивно обезбеђује границу с Калињинградском области. У склопу акције, пољске оружане снаге подижу привремену баријеру од бодљикаве жице", рекли су из пољске граничне страже.

Кај-Олаф Ланг, стручњак за источну Европу у немачкој Фондацији наука и политика, сматра да Русија пропуштањем илегалних избеглица врши притисак на земље ЕУ и НАТО.

"Сада видимо да Калињинград може бити трн у оку НАТО и у контексту миграција. Мислим да је основна намера да се унесе нестабилност у те земље", наводи Ланг.

Русија је и раније оптуживана за коришћење миграната из Африке у сврху хибридног рата.

Руси негирају: Са наше стране одавно већ постоји зид

Губернатор Калињинградске области Антон Алиханов, као и раније, и сада демантује ове наводе и оцењује их као "нездраву параноју појединих Пољака".

"То су били изоловани случајеви, преварених појединаца из Нигерије, из Марока, којима је речено да је ово најлакши начин да се дође до Европе - одлетите до Калињинграда, а одатле покушајте да некако пређете границу пешке. Са наше стране, одавно већ постоји зид. Не можете тек тако доћи до Пољака", објаснио је он.

Алиханов је Варшави иронично понудио и грађевински материјал за изградњу зида на граници са Русијом.

image
VV inauguration
banner