Свет

Мађарска упозорава ЕУ: Ако ограничите цену гаса, мењаћемо уговор са Русијом

Мађарски шеф дипломатије поновио је противљење Будимпеште о ограничењу цене руског гаса
Мађарска упозорава ЕУ: Ако ограничите цену гаса, мењаћемо уговор са Русијомwww.globallookpress.com © Stefan Sauer/dpa

Мађарска ће морати да тражи измене својих дугорочних гасних уговора са Русијом ако министри енергетике ЕУ одлуче да уведу горњу границу цене гаса 19. децембра у Бриселу, рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто након састанка у Будимпешти са колегом из Омана Сајидом Бадром Албусаидијем.

"Ако се на састанку Енергетског савета у понедељак донесе одлука о увођењу горње границе цена природног гаса, онда ћемо сигурно морати да унесемо измене у наш дугорочни уговор о куповини гаса са Русијом", рекао је Сијарто.

Он је напоменуо да је о овом питању већ разговарао телефоном са потпредседником руске владе Александром Новаком, преноси ТАСС.

Мађарски министар је подсетио да је руководство ЕУ обећало да ће се ова мере неће односити на гориво које се транспортује нафтоводима на основу дугорочних уговора. Међутим, како је рекао, ситуација може да се промени.

Сијарто је поново потврдио негативан став мађарске владе према ограничењу цене гаса, што би, како је рекао, могло само да погорша тешку енергетску ситуацију у Европи. Уместо тога, сматра он, потребно је тежити диверсификацији извора енергије и проширењу рута транспорта горива.

"Што више извора природног гаса или нафте можемо да искористимо за набавку горива, то боље, тако да је нафта из Омана такође одржива опција за енергетски снабдевање Мађарске у наредном периоду", рекао је министар спољних послова.

Раније ове недеље, министри енергетике ЕУ нису успели да се договоре око увођења горње границе цене гаса и одлучили су да наставе да разговарају о том питању 19. децембра.

Русија је дуги низ година главни снабдевач Мађарске гасом. У септембру 2021. мађарска компанија МВМ потписала је два дугорочна уговора са "Гаспромом", који предвиђају испоруку укупно 4,5 милијарди кубних метара гаса годишње кроз цевоводе кроз Србију и Аустрију, заобилазећи Украјину.

Мађарска је крајем августа ове године потписала уговор са "Гаспромом" на период од два месеца за испоруку додатних 5,8 милиона кубних метара гаса дневно почев од 1. септембра. Од када је обустављено коришћење гасовода "Северни ток", у октобру је постигнут договор о повећању испорука руског гаса Мађарској дуж јужне руте – гасовододом "Турски ток" и његовим краком кроз Бугарску и Србију.

image