Свет

"ЕУ Обзервер": Брисел би да замрзне имовину матичне компаније РТ-а

Следећи ЕУ пакет санкција Москви ће вероватно укључивати и забрану других руских ТВ канала, преноси "ЕУ Обзервер"
"ЕУ Обзервер":  Брисел би да замрзне имовину матичне компаније РТ-аwww.globallookpress.com © Sascha Steinach/imago stock&people

Предстојећи девети пакет санкција ЕУ Москви ће вероватно погодити руске медије – укључујући РТ – који су оптужени да представљају "претњу јавном реду и безбедности Уније", објавио је "ЕУ Обзервер" позивајући се на нацрт докумената у који су имали увид.

Према писању портала, ЕУ посланици желе да замрзну сву европску имовину АНО ТВ-Новости, матичне компаније РТ, коју оптужују да "тешко искривљује и манипулише чињеницама" кад извештава о ситуацији у Украјини.

Ако се ЕУ усагласи око новог пакета санкција, на "црној листи" би требало да се нађе око 200 појединаца и компанија, а предвиђено је и одузимање дозволе за емитовање три руска канала – НТВ/НТВ Мир, Русија 1 и РЕН ТВ – који су оптужени за "дестабилизацију земаља ЕУ".

Овај потез је уследио пошто су руски медијски канали, укључујући РТ и његов немачки сервис, били на удару критика западних званичника и медија због наводног ширења онога што Запад назива "пропагандом" Кремља.

РТ-у, "Спутњику" и већини других великих руских новинских кућа забрањено је емитовање у ЕУ откако је Москва крајем фебруара покренула специјалну војну операцију у Украјини. Међутим, студија коју је спровела немачка уређивачка мрежа (РНД) показала је да многи грађани Европе заобилазе забране и настављају да читају и гледају руске медије преко Телеграма, Јутјуба и других извора.

Раније овог месеца, "Инсајдер" је известио да је анкета ЦеМАС-а показала да скоро 44 одсто Немаца подржава идеју да се "Путин бори против глобалне елите, која контролише свет".

Званичници ЕУ сада позивају на одлучније мере за цензуру руског садржаја унутар блока. Заменица лидера парламентарне групе Уније Андреа Линдхолц предложила је стварање посебне комисије за извештавање која би прикупљала и испитивала примере "руских дезинформација".

"Сада када све постаје скупље, постоји ризик да ће људи постати пријемчивији за проруске лажне вести", објаснила је она.

У међувремену, генерални секретар Европске федерације новинара Рикардо Гутијерез осудио је ЕУ јер је цензурисала "Спутњик" и РТ без договора са државним регулаторима за медије. У интервјуу за "Франс 24" прошле недеље, он је упозорио да такав приступ угрожава слободу медија у Европи.

"Правила су врло јасна у овој области: ако ови телевизијски канали крше правила емитовања, на пример, изазивањем мржње, онда да, морају бити забрањени. Али није довољно рећи да су они пропагандисти", истакао је Гутијерез.

image