Свет

Трамп: Разбићу цензорски левичарски режим

Бивши амерички председник намерава да се жестоко обрачуна са ограничењима слободе говора на друштвеним мрежама, ако се врати у Белу кућу
Трамп: Разбићу цензорски левичарски режим© Photo by Joe Raedle/Getty Images

Некадашњи амерички председник Донал Трамп обнародовао је да планира да разбије "левичарски цензорски режим" и да врати свим Американцима, како каже, одузето право на слободу говора.

"Протеклих недеља, извештаји су потврдили да се злокобна група дубоких државних бирократа, тирана из Силицијумске долине, левичарских активиста и изопачених корпоративних медија уротила да манипулише и ућутка амерички народ", рекао је Трамп, вероватно мислећи на Твитер фајлове, односно, низ докумената које је Маск објавио након што је преузео Твитер.

Трамп је у седмоминутном видео снимку поручио да ће као председник, само неколико сати након инаугурације, потписати наредбу којом се забрањује свим савезним агенцијама да са приватним организацијама и компанијама договарају ограничавање слободе говора.

Бивши амерички лидер је најавио и да ће с повратком у Белу кућу забранити да се федерални новац користи како би се говор Американаца означавао као погрешан или дезинформација.

"Започећу процес идентификације и отпуштања сваког савезног бирократе који се директно или индиректно бавио домаћом цензуром, било да се ради о ФБИ или министарствима за унутрашњу безбедност, правду или здравље и социјалне службе. Дакле, без обзира ко је у питању", запретио је Трамп.

Он ће, како обећава, министарству правде наредити и да истражи све стране које су укључене у "деструктиван и ужасан нови режим онлајн цензуре", као и да "агресивно процесуира све идентификоване злочине".

"Да бих помогао у овим напорима, позивам републиканце из Представничког дома да (...) нареде Бајденовој администрацији, његовој кампањи и сваком технолошком гиганту из Силицијумске долине да не уништавају доказе о цензури", наводи Трамп.

Део његовог плана јесте и да, ако и када постане председник, од Когреса затражи предлог закона којим ће се велике онлајн платформе спасити од ограничења слободе говора.

"Требало би да захтевамо од ових платформи да повећају своје напоре да уклоне незаконите садржаје као што су експлоатација деце и промовисање тероризма, али да драматично смањују произвољно ограничавање законитог говора", поручио је.

Четврта, али не мање важна ставка у његовом плану јесте и намера да се "разбије читава индустрија токсичне цензуре, настала под лажном маском борбе против такозваних лажи и дезинформација".

"Да бисмо се суочили са проблемима великих платформи у које су инфилтриране легије дубоке државе и бивших обавештајних званичника, требало би да прође седмогодишњи период 'хлађења' да би се неком бившем запосленом ФБИ, ЦИА, Нaционалнe безбедносне агенцијe, Министарства унутрашње безбедности или одбране, дозволило да се запосли у компанији која чува огромне количине података америчких користника", упозорава Трамп.

Он закључује и да је коначно дошло време да Конгрес усвоји дигиталну повељу о правима. Ово би требало да укључује право на дигитални законски поступак, што подразумева да би званичници онлајн садржај могли да укањају само уз судске налоге, а не да шаљу захтеве за информацијама као што је радио ФБИ са Твитером.

Поред тога, како наводи бивши лидер САД, сви корисници старији од 18 година требало би да имају право да им се садржај који добијају не модерира, односно, да ако то желе, добију неконтролисани проток информација.

"Када будем председник, цео овај трули систем цензуре и контроле информација биће истргнут из система у целини. Неће остати ништа од њега, а  враћањем слободе говора, почећемо да враћамо и нашу демократију и спасавамо нашу нацију", закључио је Трамп.

Његова најава о "платформи за слободу говора", како оцењује "Блумберг", указала је и да ће током кампање за наредне председничке изборе 2024.године, централна тема бити баш дебате о друштвеним медијима.

Оне су у фокус дошле недавно, након открића новог власника "Твитера" Илона Маска о либералној пристрасности и цензури на тој друштвеној мрежи.

image
VV inauguration
banner