Свет

Нови скандал у Европском парламенту: Још једна грчка посланица под истрагом

Истрага након сумње на превару штетну по буџет Европске уније
Нови скандал у Европском парламенту: Још једна грчка посланица под истрагом

Грчка посланица у Европском парламенту (ЕП) Марија Спираки биће под истрагом власти Европске уније због оптужби за превару, јављају грчки медији.

Канцеларија европског јавног тужиоца (ЕППО), независно тело повезано са Европском унијом, затражила је укидање имунитета грчке политичарке.

Из канцеларије су навели да, на основу извештаја добијеног од Европске канцеларије за борбу против превара (ОЛАФ), постоји "сумња на превару штетну за буџет ЕУ, у вези са управљањем скупштинским додатком, а посебно у вези са накнадом за акредитоване парламентарне помоћнике", пише "Политико".

Бивша потпредседница ЕП Ева Каили смењена је и приведена прошле недеље због сумње на корупцију и прање новца у Катару, а за сада није познато да ли је тај догађај повезан са случајем Марије Спираки.

Грчка политичарка, која је била портпарол конзервативне странке Нова демократија огласила се саопштењем у коме тврди да није повезана ни са једном афером.

"Са задовољством прихватам захтев о укидању имунитета како бих била транспарентна. Питање се тиче накнаде из иностранства мог бившег колеге, који се суочио са озбиљним личним проблемом и одсуствовао је из конференцијске сале Европског парламента. Немам никакве везе са `Катаргејтом`, као ни са једним другим случајем", навела је Спираки.

Партија Нова демократија суспендовала ју је из странке, што значи да неће моћи да се кандидује на националним изборима следеће године, све док јој статус не буде враћен.

Премијер Грчке Кирјос Мицотакис говорио је о овом случају током посете Бриселу назвавши га "веома озбиљним".

image
VV inauguration
banner