Свет

Папа Франциско "донира" Грчкој скулптуре украдене са Партенона

Британија и даље одбија да врати насилно одузете артефакте из Грче и Египта
Папа Франциско "донира" Грчкој скулптуре украдене са Партенона© Jürgen Landshoeft via www.imago-/www.imago-images.de

Папа Франциско је одлучио да Грчкој врати три дела Партенона стара 2.500 година која се још од 19. века налазе у папским збиркама Ватиканских музеја.

Ватикан је саопштио да ће Папа украдене античке грчке артефакте "донирати" поглавару Грчке православне цркве Јерониму Другом као гест екуменског дијалога са Римокатоличком црквом.

Грчкој ће сада бити враћен један део главе коња који је вукао Атенина кола на западној страни чувеног храма, као и скулптуре главе дечака и мушкарца са брадом, а и даље није познато шта ће архиепископ атински Јероним урадити са скулптурама, преноси Ројтерс.

Папа Франциско се 2021. године током посете Грчкој извинио православцима за поступке католика. 

"Историја има своју тежину и имам потребу да замолим Бога и браћу и сестре за опрост за грешке које је починило тако много католика", рекао је тада папа на састанку са лидерима Грчке православне цркве.

"Западњачко културно насиље"

Мермерне украсне скулптуре са Партенона, храма античке грчке богиње Атене из петог века пре нове ере који се налази на Акропољу у Атини, насилно је уклонио и однео британски Лорд Елгин 1801. године, те су они данас познате као "Елгинов мермер".

Скулптуре су након тога преузели навећи западни музеји, а сада су их сви са изузетком Британског музеја вратили Грчкој.   

Упркос притиску бројних европских званичника и јавних личности, Британски музеј и даље одбија да Грчкој врати 17 фигура и фрагмената старих 2.500 година и инсистира да су оне добијене легално.

УНЕСКО је ове године позвао Грчку и Велику Британију да постигну споразум око "Елгиновог мермера".

И Египат има сличан проблем са Британским музејом, који упорно одбија да тој држави врати камен из Розете, артефакт чије је откриће и омогућило дешифровање хијероглифа.

"Држање камена у Британском музеју симбол је западњачког културног насиља над Египтом", рекла је декан Арапске академије за науку, технологију и поморски саобраћај Моника Хана, која је уједно и иницијатор једне од две петиције којима се тражи повратак камена који су снаге Британског царства узеле 1801. године.

image
VV inauguration
banner