Свет

НАТО суочен са несташицом оружја због Украјине

Представница САД при НАТО-у навела да Вашингтон и Алијанса покушавају да убеде западне компаније да повећају и обнове производњу оружја
НАТО суочен са несташицом оружја због Украјинеwww.globallookpress.com © IMAGO/Marianne Loorents

Чланице НАТО-а суочавају се са реалном претњом од несташице оружја и муниције због сукоба у Украјини, изјавила је стална амбасадорка Сједињених Америчких Држава при НАТО-у Џулијан Смит.

"Наши напори су усредсређени на смањене залихе широм Алијансе. Рецимо Естонија, која је пружила огромну безбедносну помоћ Украјини, сада се суочава са реалним недостатком и није једина. То видимо широм Алијансе", рекла је она.

Смит је навела да се и сама Украјина суочила са истим проблемом. Сада Вашингтон и његови савезници покушавају да убеде западне одбрамбене компаније да повећају и, ако је потребно, обнове производњу оружја.

У новембру је "Њујорк тајмс", позивајући се на представника Алијансе, објавио да је 20 од 30 земаља војног блока већ исцрпило могућности за снабдевање Украјинe оружјем.

Истовремено, како се наводи у чланку, преосталих десет држава, укључујући Француску, Немачку и Италију, изразило је спремност да и даље пружа помоћ.

Већ почетком децембра италијански министар одбране Гвидо Крозето изјавио је да Рим не припрема нови пакет помоћи Кијеву до краја године, а немачки стручњак Оливер Муди истакао је да је Берлину остало оружја и муниције за само два дана активних борбених дејстава у случају нужде.

image