Свет

Сунак да каналише свог "унутрашњег Бориса": Премијер забринуо владу захтевом око Украјине

Британски премијер затражио је процену ситуације у Украјини, званичници у Вајтхолу забринути да је сувише опрезан
Сунак да каналише свог "унутрашњег Бориса": Премијер забринуо владу захтевом око Украјинеwww.globallookpress.com © Tejas Sandhu/Keystone Press Agency

Британски премијер Риши Сунак затражио је процену ситуације у Украјини, преноси Би-Би-Си и додаје да високи званичници страхују да је премијер превише опрезан док сукоб улази у "кључну фазу".

Из Даунинг стрита је поручено да премијер није превише опрезан и да је "подршка владе Украјини непоколебљива", а сам Сунак је, током посете Кијеву, поручио да је Велика Британија уз Украјину све време.

Међутим, његов захтев за проценом изазвао је узбуну у влади, пошто војни лидери оцењују да би се снабдевање Украјином оружјем могло показати одлучујућим у зимским месецима који следе.

Извор из владе рекао је за јавни сервис да се "ратови не добијају на контролној табли. Ратови се добијају на инстинкту. На почетку овога Борис (Џонсон) је седео и рекао: 'Хајдемо'. Дакле, Риши треба да усмери свог унутрашњег Бориса на спољну политику."

Извор је рекао и да је тражена ревизија осмишљена да процени напредак рата и значај војног доприноса Уједињеног Краљевства Украјини. "Овде се ради о томе да погледамо шта смо унели, шта смо добили", рекао је извор.

Велика Британија је један од највећих добављача војне помоћи Украјини, а украјински председник Владимир Зеленски редовно позива Сунака да настави са слањем помоћи.

"Председник Зеленски је осетио шта се дешава", рекао је извор. "Разговарао је са Ришијем. Покушава да га инспирише, говорећи да је Велика Британија велики ослободилац, велики борац. 'Потребни сте нам'."

image