Свет

Катар одбацио оптужбе ЕП за корупцију, угрожен увоз гаса из Дохе?

Доха је прошле године обезбедила четвртину увоза течног природног гаса у ЕУ, наводи "Политико"
Катар одбацио оптужбе ЕП за корупцију, угрожен увоз гаса из Дохе?www.globallookpress.com © Frank Hoermann/SVEN SIMON

Катар је критиковао Европски парламент јер је представницима заливске државе забранио приступ тој институцији, упозоривши да би тај "дискриминаторни" потез могао да нашкоди односима ЕУ и Катара, нарочито имајући у виду чињеницу да је ЕУ енергетски зависна од Дохе, пише "Политико". 

ЕП је прошле недеље забранио улазак представницима Катара и суспендовао законе који се односе на ту земљу, а који укључују либерализацију визног режима и планиране посете.

Ови потези уследили су након оптужби за корупцију, укључујући и покушаје утицаја на званичнике у парламенту.

"Одлука да се уведе такво дискриминаторно ограничење... негативно ће утицати на регионалну и глобалну безбедносну сарадњу, као и на актуелне дискусије о глобалном енергетском сиромаштву и безбедности", рекао је катарски дипломата и додао "да су посланици Европског парламента озбиљно обманути".

"Жалосно је што су неки поступили на основу унапред створених предрасуда према Катару и што су пресудили на основу нетачних информација, уместо да чекају да се истрага заврши", наводи се у саопштењу.

Домаћин Светског првенства "одлучно одбацује оптужбу које владу повезују са недоличним понашањем", наводи се у саопштењу.

Из Катара корупција, али и гас

Земље ЕУ се све више окрећу Катару у покушају да диверсификују снабдевање енергијом и надокнаде смањене испоруке руских енергегната, а Немачка је прошлог месеца потписала петнаестогодишњи уговор са заливском земљом о увозу течног природног гаса.

Доха је прошле године обезбедила четвртину увоза течног природног гаса у ЕУ, наводи лист.

Белгијске власти оптужиле су четири особе које су повезане са ЕП - укључујући једну од потпредседница ове институције Еву Каили - за корупцију и прање новца, због наводног примања новца и поклона од Катара у замену за утицај на одлуке. 

Катар је такође критиковао Белгију што заливску државу не информише о току истраге, за коју су белгијске власти рекле да је требало више од годину дана пре него што су извршили прво хапшење овог месеца.

"Дубоко је разочаравајуће што белгијска влада није уложила напор да сарађује са нашом владом на утврђивању чињеница након што су сазнали за оптужбе", навео је дипломата у саопштењу.

image