Свет

Нови француски закон о имиграцији: Папири само за оне који нам требају

Нацрт закона предвиђа давање боравишне дозволе само за раднике у секторима у којима постоји мањак радне снаге
Нови француски закон о имиграцији: Папири само за оне који нам требајуwww.globallookpress.com © Sadak Souici

Неколико хиљада људи протестовало је у Паризу тражећи права за мигранте без докумената и у знак противљења новом Закону о имиграцији министра унутрашњих послова Жералда Дарманина, јавља АФП.

Окупљени мигранти и активисти су носили транспаренте са натписима "Одакле год да долазимо, где год да смо рођени, наша земља се зове солидарност", а на протесте је позвало неколико удружења миграната и организација које им пружају помоћ, као и синдикати. 

Они су поручили Министру унутрашњих послова "да нису криминалци, већ радници" и да је потребно регулисати статус миграната који немају документа.

Међутим, нови предлог закона предвиђа да "папире добију само запослени у угроженим секторима, међу којима чак није ни угоститељство", упозорила је једна од активисткиња. 

Нацрт закона о коме ће се расправљати у француском парламенту почетком следеће године, предвиђа давање боравишне дозволе само за раднике у секторима у којима постоји мањак радне снаге. 

Стручњаци упозоравају да су мигранти без папира често у ситуацији сличној ропству или бивају експлоатисани на послу, али да се нови закон не бави тиме, већ само "одговара на безбедносне изазове". 

Боравишна дозвола за запослене у угроженим професијама важиће годину дана, а моћи ће да се обнови ако је то занимање и даље дефицитарно. 




image