Свет

Тексас ставио војску у приправност: Очекује се рекордан број илегалних миграната

Осим Националне гарде, најављено је и ангажовање ваздушних снага, као и војне полиције
Тексас ставио војску у приправност: Очекује се рекордан број илегалних миграната© Tanjug/AP Photo/Andres Leighton

Војни одсек Тексаса почеће да мобилише припаднике Националне гарде како би ојачао границе на којима се очекује велики број илегалних миграната.

Осим Националне гарде, биће ангажоване и ваздушне снаге, као и војна полиција.

"Ови кораци су предузети као део шире стратегије да искористимо сваку доступну могућност како би одговорили на рекордно високу илегалну имиграцију и криминалне активности", наводи се у саопштењу војних власти.

Како је пренео "Епок тајмс", војне снаге биће ангажоване будући да следеће недеље престаје да важи Члан 42, донет 1944. године за време мандата председника САД Френклина Рузвелта. Он је омогућавао федералним здравственим званичницима да забране улазак мигрантима у САД како би се спречило ширење заразних болести.

У марту 2020. Центар за контролу и превенцију болести, позвао се на овај пропис током пандемије ковида 19, а важење хитне уредбе која је тада донета истиче 21. децембра. Војне власти саопштиле су да у таквој ситуацији може доћи до огромног прилива илегалних миграната, што би могло да омогући криминалцима да злоупотребе заузетост федералних власти на граници око решавања овог питања.

Званичници ваздушних снага, које су део Националне гарде Тексаса, најавили су да су њихове јединице стављене у снаге приправности, како би биле спремне да одговоре на потенцијалне захтеве цивилних власти и пруже им подршку, као што то иначе раде када су у питању различите врсте криза, попут недавне здравствене са ковидом 19.

Администрација Џозефа Бајдена у мају је била спречена да оконча важење Члана 42 због забране коју је издао окружни судија Роберт Самерхаус. Ипак, средином новембра окружни судија Емет Саливан, именован за време мандата Била Клинтона, дао је америчкој влади пет недеља да оконча ову политику називајући је "произвољном и хировитом", у супротности са Законом о управном поступку. Одељење за унутрашњу безбедност саопштило је почетком децембра да планира да уложи жалбу на ову одлуку.

Унутрашња безбедност, иначе, саопштила је раније ове године да су процене Бајденове администрације да би могло бити око 18.000 прелазака границе у дану када престане да важи Члан 42, а рекордни број прелазака већ је забележен на прелазу Ел Пасо у Тексасу.

У понедељак је у само једном дану 1.500 људи илегално прешлоу САД из Мексика, пише "Епок тајмс", док је у октобру просечно око 13.000 илегалних миграната недељно улазило на овај начин у САД.

Неколико сенатора из Тексаса упозорило је председника Бајдена у писму које су му послали на опасност престанка важења Члана 42, упозоравајући да би се ситуација могла нагло погоршати.

Они су то назвали кризом на јужним границама земље и у писму истакли да се САД никада до сада нису суочиле са толиким обимом илегалних имиграција. Упозоравајући да унутрашња безбедност, која чува границе, нема довољно људи ни подршке да одговори на тако велики изазов, као и да би то могло изазвати хаос на границама, али и у пограничним местима, сенатори су затражили од Бајдена да продужи трајање овог прописа.

   

image