Свет

Биланс једног пораза: Нереди широм Француске након Мундијала

На улицама је било 14.000 полицајаца, ухапшено је 227 особа, повређено најмање 40 полицајаца
Биланс једног пораза: Нереди широм Француске након Мундијалаwww.globallookpress.com © James Arthur Gekiere

Пораз Француске у финалу Светског превенства у фудбалу изазвао је талас незадовољства који је експлодирао у нередима широм земље, у којима је ухапшено 227 особа, а повређено најмање 40 полицајаца. 

Укупно 14.000 чувара реда је било на француским улицама у недељу, од чега 2.750 само у Паризу, где су их изгредници напали ватрометима и стакленим флашама. Министарство унутрашњих послова саопштило је да је у Паризу ухапшено 47 особа, а полиција је морала да употреби сузавац да би се супротставила хулиганима. 

У центру Лиона због напада на полицију је ухапшено петнаест особа. Неколико радњи на Тргу Белкур је нападнуто и опљачкано, преноси лист "Лионмаг", а стотине навијача је због насиља евакуисано из барова у центру града. 

У Ници се полиција у неколико наврата сукобила са групама насилника, а морали су да употребе и сузавац, након што их је окупљена гомила напала ватрометима и запалила неколико канти за смеће. 

Градоначелник Нице поручио је да осуђује нападе на полцију и да захтева оштре казне. 

Полиција је на сличан начин нападнута и у Булоњу, па су морали да користе и сузавац. Иако су у приправности били и гумени меци, ипак их нису користили, пишу медији. Ово оружје често је коришћено на протестима "Жутих прслука", а познато је по наношењу тешких повреда демонстрантима. 

Нереди у недељу уследили су само неколико дана након што је Француска победила у полуфиналу Светског првенства против Марока. И том приликом насиље је преплавило целу земљу, па чак и суседну Белгију, а резултирало је хапшењем 266 особа широм Француске, па чак и смрћу једног четрнаестогодишњака.

image