Спорт

Највећа утакмица у фудбалу – Аргентина и Француска у финалу Светског првенства

Коначно је дошао и тај дан – добићемо шампиона у најважнијој споредној ствари на свету
Највећа утакмица у фудбалу – Аргентина и Француска у финалу Светског првенстваGetty © Julian Finney

Светско првенство у Катару дошло је до самог краја и у недељу од 16 часова биће одиграно велико финале у којем ће се за највреднији трофеј у овом спорту борити Аргентина и Француска.

Две најбоље екипе на турниру, два тима која су највише показала у претходних 20 и кусур дана, имају шансу да по трећи пут у својој историји дођу на светски трон.

Дуел ће бити игран на стадиону "Лусаил", највећем у Дохи и јасно је да нас очекује спектакл пред више од 85.000 гледалаца.

"Триколори" су актуелни шампиони и имају прилику да постану тек трећа репрезентација – након Италије и Бразила – која је одбранила трофеј на Мундијалу.

Са друге стране неће имати само противника, већ и огроман број присутних навијача, али и фудбалских присталица широм света, који желе да се ова генерација "гаучоса" окити златом.

Биће то и смена генерација на самом фудбалском трону, пошто ће све очи бити упрте у "дуел" Лионела Месија и Килијана Мпаеа, иначе саиграча у Пари Сен Жермену.

Млади Француз је већ освојио Светско првенство пре четири године, у међувремену кренуо да руши рекорде који су поставили његови претходници, између осталих и Меси.

Са друге стране, вероватно најбољи фудбалер свих времена има историјску прилику да коначно потврди то звање, потпуно изађе из сенке легендарног Дијега Арманда Марадоне и постане фудбалски бесмртан.

Биће то борба и за најбољег стрелца такмичења, обојица су постигла по пет голова, вероватно и за најбољег играча, а готово извесно и за следећег освајача Златне лопте – ко буде успешнији, имаће велику предност у гласању за најпрестижније индивидуално признање.

Али дуел на "Лусаилу" неће бити окршај само Месија и Мбапеа, већ две фантастичне екипе у којем Французи имају благу предност.

Антоан Гризман и Оливије Жиру играју вероватно и бољи турнир од Килијана, док ће Аргентинци своје наде полагати у сјајног голмана Емилијана Мартинеза, али и фанатичне борце у свим линијама тима који не гину само због репрезентативног дреса, већ и због самог Месија.

Селектор Француске Дидије Дешан свестан је тежине посла који га очекује.

"Аргентина је искусан тим, седморица играча су играла и пре четири године, али то није иста екипа. Они су имали доста трансформација током турнира, можда може да понуди нешто ново и у финалу, али можемо и ми", навео је Дешан.

"Мароко је, рецимо, у полуфиналу играо са петорицом дефанзиваца. И ми смо их отворили на време. Мислим да је овај тим способан да се прилагоди свему."

Француска има проблема са повређеним и болесним играчима, пошто на последњем тренингу нису били Дајо Упамекано, Адријен Рабио, Орелијен Чуамени, Тео Ернандез и Кингсли Коман.

Његов колега Лионел Скалони навео је да Француска није само Мбапе и да ће небеско-плавима бити неопходна савршена утакмица ако желе да се радују.

"План игре је јасан, знамо како да их угрозимо, а знамо њихове снаге", истакао је Скалони.

"Француска је тежак ривал за процену, јер је то тим који може да се брани, може да игра са лоптом, може и да буде невероватно брза у контранападима. Овакве утакмице се играју из минута у минут, сваки тренутак је важан."

Иако су се многи надали, финална утакмица, баш као и она за треће место између Хрватске и Марока, ипак неће почети минутом ћутања за преминулог Синишу Михајловића.

Све је спремно за спектакл – Аргентина и Француска од 16 часова играју финале Светског првенства у Катару.

image