Свет

Лукашенко: Ако хоћете мир, припремите се за рат (ВИДЕО)

Белоруски председник поручио да не може да искључи могућу агресију на Белорусију
Лукашенко: Ако хоћете мир, припремите се за рат (ВИДЕО)© Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File

Председник Белорусије Александар Лукашенко поручио је данас да се не стварају теорије завере о вежбама оружаних снага Русије и Белорусије, преносе "РИА Новости".

"Ако хоћете мир, припремите се за рат. Ово нисам измислио ни ја, а ни ви. Тиме желим да одговорим на све врсте гласина које се појављују у нашем друштву, посебно на интернету, о кретању оружане снаге Белорусије и заједничким вежбама оружаних снага Белорусије и Русије", изјавио је белоруски председник.

Он је подсетио да су у складу са дугогодишњим споразумима, Белорусија и Русија створиле групу оружаних снага како би заједнички одговориле на претње Унији.

"Спроводили смо и спроводићемо вежбе. Оне су сада већег обима, због тренутне ситуације и претњи. Ми изводимо вежбе на нашој територији. Померамо заједничку групацију оружаних снага и наше оружане снаге тамо где сматрамо да треба. Нема другог плана, нема завере", нагласио је Лукашенко.

Суседне земље спремне за агресију на нас

Лукашенко је додао да је приметио да су суседне земље спремне за могућу агресију на ту земљу.

"Не можемо да искључимо могућу агресију на нашу земљу. Барем видимо такву спремност наших суседа. Свесни смо ко подстиче баш те суседе да стварају тензије на нашим границама", рекао је Лукашенко на састанку са војском и безбедносним снагама након тестирања државног система реаговања.

Према речима белоруског председника, све то је покренуло одлуку да се тестирају снаге за хитно реаговање.

"Наша војска има снаге за такозвано хитно реаговање. Ако се нешто неочекивано деси, онда се те снаге у одређеном временском периоду стављају у стање приправности и упућују на место где постоје тензије", објаснио је Лукашенко.

image