Русија

Путин у Белорусији: Русија не намерава да припоји Белорусију

Руски председник у посети Белорусији први пут након три године
Путин у Белорусији: Русија не намерава да припоји Белорусијуwww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин допутовао је данас у једнодневну радну посету Минску, где је разговарао са белоруским председником Александром Лукашенком.

Путин је оценио да су белоруско-руски разговори у проширеном формату, који су одржани у Минску, били ефикасни.

"Чини ми се да је данашњи састанак био веома продуктиван", рекао је Путин после сусрета са Лукашенком.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, који се састао са белоруским колегом Сергејом Алејником, рекао је да су разговори двојице председника потврдили курс ка јачању независности две земље.

"Данас су двојица председника потврдила непоколебљив курс ка јачању наше независности, нашег суверенитета, државне уније", рекао је Лавров.

У протекле три године, билатерални преговори Путина и Лукашенка су се одвијали у Русији. Председници су такође комуницирали на самитима у другим земљама, али углавном накратко или на општим мултилатералним састанцима.

Путин је Белорусију посетио први пут од јуна 2019. године. Шеф руске државе је током претходне посете присуствовао такмичењима у боксу и гимнастици у оквиру Европских игара, састао се са председником Међународног олимпијског комитета (МОК) Томасом Бахом и разговарао са спортистима.

  • 19. дец 2022 • 20:37

    20:37

    Лукашенко: Русија и Белорусија ће усаглашено деловати у спољној политици

    Председник Белорусије Александар Лукашенко рекао је да су се Минск и Москва договорили о усаглашеном деловању на глобалној политичкој сцени.

    "Сергеј Лавров је рекао да ћемо заједно деловати у спољној политици. Заједно, под једнаким условима – као што је увек било", изјавио је Лукашенко и додао да у данашњим разговорима са руским председником "није било ни једног питања које није решено."

    "Ако неко мисли да нас данас растави, да забије клин, то неће успети", указао је Лукашенко.

    Белоруски председник такође је изјавио да су земље Западе "желеле да Белорусију лише независности и суверености. Због тога ћу из ината поновити - они неће успети да униште наше односе са Русијом који ће се само јачати."

  • 20:13

    Лукашенко: Русија може без Белорусије, али Белорусија не може без Русије

    Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да данашњи разговори представљају основу за значајан напредак партнерства Минска и Москве.

    Лукашенко је такође изјавио да "Русија може без нас, али ми не можемо без Русије", и додао да се са својим руским колегом сложио да ће две земље "деловати на равноправној основи."

    "Да ли смо у стању да одбранимо своју независност и суверенитет сами, без Русије? Нисмо у стању! И у тешким временима он (Путин) нас није одбио", рекао је председник Белорусије.

    Лукашенко је изразио уверење да тезе о  анексији Белорусије од стране Русије износе политичари којима такве тезе намећу спољне силе.

    "Енергија. Да ли ми производимо гас? Не, добијамо природни гас из братске Русије. Да ли производимо 25 милиона тона нафте да обезбедимо рафинерије нафте? Не. Коме смо се обратили? Руској Федерацији", рекао је Лукашенко.

    Он је додао да је разговарано о темама транспорта, као и усклађеног индустријског развоја. 

  • 19:49

    Путин: Посаде белоруских авиона могу проћи обуку за употребу муниције са специјалном бојевом главом

    Председник Русије Владимир Путин сматра да је могуће наставити обуку посада авиона белоруске војске који су преуређени за употребу муниције са специјалном бојевом главом.

    "Сматрам да је могуће наставити са применом предлога председника Белорусије за обучавање посада белоруских борбених авиона, који су већ преуређени за могућу употребу ваздушне муниције са специјалном бојевом главом", Изјавио је он.

    "Наглашавам да овај облик сарадње није наш изум – САД, на пример, већ деценијама одржавају сличне праксе са својим савезницима унутар НАТО блока", рекао је Путин.

  • 19:40

    Песков: начелник Генералштаба Оружаних снага Украјине да се одмори

    Портпарол Кремља Дмитриј Песков поручио је данас начелнику Генералштаба Оружаних снага Украјине, Валерију Залужњем, да се "одмори" након његових изјава да Москва и Минск припремају заједничку операцију против Украјине.

    "Како се зове генерал? Он треба да се одмори. Преморен је", рекао је Песков одговарајући на захтев новинара на редовној конференцији за штампу да прокоментарише изјаву Залужњег, преносе "РИА Новости".

    Залужни је раније за Економист рекао да не сумња да ће Русија поново извести напад на Украјину са севера, преко белоруско-украјинске границе.

  • 19:37

    Путин образложио честе састанке са белоруским руководством

    Председник Русије Владимир Путин образложио је честе састанке са белоруским руководством, указујући да су се сада отвориле нове могућности за Минск након одласка других руских партнера.

    "Постоји потреба за честим састанцима", рекао је он и подсетио да је трговински промет између те две земље прошле године порастао за 30 одсто, што је Путин назвао напретком без преседана.

    Он је додао да су се након повлачења страних компанија са руског тржишта "отвориле нове могућности за белоруске произвођаче".

  • 19:34

    Путин: Одржавам контакте са својим међународним колегама

    Руски председник Владимир Путин рекао је да одржава контакте са западним колегама, укључујући председника Француске Емануела Макрона.

    "Одржавам пословне односе са многим колегама, укључујући председника Француске. Заиста одржавамо контакте телефоном", рекао је Путин на конференцији за новинаре после руско-белоруских преговора.

    Он је такође подсетио да је Макрон "чак и након почетка специјалне војне операције долазио у посете Москви."

  • 19:17

    Путин: Русија не намерава да припоји Белорусију

    Русија и Белорусија доследно продубљују економску интеграцију ради побољшања животног стандарда грађана, изјавио је руски председник Владимир Путин после разговора са белоруским председником Александром Лукашенком.

    Путин је том приликом такође одговорио и на "гласине" о наводном настојању Русије да припоји Белорусију.

    "Русију не интересује да припоји никога. То је данас просто неприкладно," указао је он.

  • 19:11

    Лукашенко: "С-400" и "искандер" системи на борбеној готовости

    Лукашенко је изјавио да је Белорусија на борбену готовост ставила противавионске и противракетне системе "С-400", као и ракетне системе кратког домета "искандер", које је добила од Русије. 

  • 19:07

    Путин: Постигнут споразум око цена енергената

    Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је са својим белоруским колегом разговарао и о ценама у енергетском сектору, додавши да је постигнут споразум и по том питању.

  • 19:02

    Лукашенко најавио стварање јединственог тржишта гаса са Русијом

    Белоруски председник Александар Григорјевич Лукашенко најавио је стварање јединственог тржишта гаса са Русијом.

    Председник Русије Владимир Путин изјавио је да ће Москва и Минск заједно предузети све мере да обезбеде сигурност обе земље, указавши да обука војника представља приоритет. 

image