Свет

Столтенберг признао: Годинама смо обучавали Украјинце за рат

Генерални секретар НАТО-а признао је улогу алијансе у припремама украјинске војске за сукоб са Русима
Столтенберг признао: Годинама смо обучавали Украјинце за ратwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/ZUMAPRESS.com

Одлазећи генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенбер, у тренутку док медији пишу да се припрема за улогу директора ММФ-а, за "Фајненшел тајмс" запевао је, могло би се рећи, своју "лабудову песму" хвалећи успехе на досадашњој функцији и кудећи, кога другог него Русију.

Успут је открио и какву је улогу имала алијанса у годинама које су претходиле руској специјалној војној операцији.

"Путин је мислио да може да нас подели и одврати од подршке Украјини. Иако НАТО није страна у овом сукобу, савезници су уједињенији него икада у пружању војне помоћи без преседана како би подржали право Украјине на самоодбрану, које је садржано у Повељи УН, и помогли јој да остане слободна и демократска земља", пише Столтенберг у ауторском тексту за "Фајненшел тајмс".

Иронично, већ у следећој реченици генерални секретар ове огранизације заправо је потврдио да је Алијанса и те како трећа страна у конфликту која је највише и допринела закувавању на истоку. Он је, наиме, признао је да су САД, Велика Британија, Канада и други савезници НАТО-а од 2014. године обучили десетине хиљада украјинских војника и подржали реформу оружаних снага те земље.

"Када је Русија покренула своју инвазију у пуном обиму у фебруару, украјинске оружане снаге су биле боље вођене, боље обучене и боље опремљене да се одупру новој агресији Русије", наводи Столтенберг.

Генерални секретар НАТО-а признао је и оно што и Руси све време говоре - а то је да ширење Северноатлантског савеза представља претњу њиховој националној безбедности, а да је западњачко наоружавање Кијева заправо и приморало Русију да покрене специјалну војну операцију.

Подсећамо, бивша немачка канцеларка Ангела Меркел недавно је у интервјуу "Цајту" признала да је споразумима из Минска конфликт био само замрзнут ради куповине времена како би украјинске оружане снаге биле припремљене за сукоб с Русијом.

"Ако Путин победи у Украјини, порука Русије другим ауторитарним режимима биће то да силом могу да добију оно што желе. Ово би била катастрофа за Украјину. Али то би такође учинило цео свет опаснијим, а све нас рањивијим. Тако да је у нашем сопственом безбедносном интересу да задржимо нашу подршку Украјини ове зиме, и онолико колико је потребно", закључио је Столтенберг, нехотично потврђујући тезу да посредством украјинске војске, заправо, читав НАТО ратује против Русије.

image