Русија

Медведев: Лидери НАТО-а кажу да нису у рату са Русијом, али сви знамо да јесу

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације упитао је да ли испорука огромне количине наоружања Украјини представља хибридни рат Алијансе против Русије
Медведев: Лидери НАТО-а кажу да нису у рату са Русијом, али сви знамо да јесуwww.globallookpress.com © Xinhua

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев рекао је да лидери земаља НАТО-а једногласно говоре да њихове земље и сама Aлијанса нису у рату са Русијом, али да сви добро знају да није тако.

"Данас је главно питање: да ли се хибридним ратом, који је НАТО де факто објавио нашој земљи, може сматрати улазак Алијансе у рат против Русије? Може ли се испорука огромне количине наоружања Украјини сматрати нападом на Русију?", написао је Медведев на свом Телеграм каналу.

Према његовим речима, питање легалних војних циљева тумачено је на различите начине у историји човечанства, али за ситуацију у Украјину не важе иста правила.

"О овој теми воле да говоре русофобични сенилни људи из америчког Сената. Ипак, постоји нешто заједничко у ратним обичајима и међународним конвенцијама. То су правила понашања током рата (jus in bello), која потичу из светих извора", додао је он.

Медведев је такође упитао који су данас војни циљеви легитимни.

"У оквиру ратних правила, то су: непријатељске трупе, непријатељско оружје и војна опрема, инфраструктурни објекти који служе у војне сврхе, војно-политичко руководство непријатељске земље и оружане снаге савезника непријатељске земље", нагласио је руски званичник.

"Лидери земаља НАТО-а у један глас говоре да њихове земље, као ни цео блок, нису у рату са Русијом. Али, сви су свесни да није тако", закључио је Медведев.

image