Свет

Јерменија позива УН, ОЕБС и Минску групу: Азербејџан блокирао коридор

Према речима секретара јерменског Савета безбедности Армена Григоријана, неопходна је међународна мисија "да би се решила постојећа криза"
Јерменија позива УН, ОЕБС и Минску групу: Азербејџан блокирао коридорwww.globallookpress.com © Gevorg Ghazaryan

Јерменија позива УН, ОЕБС и Минску групу ОЕБС-а да пошаљу мисију за процену на коридор Лачин, једини пут који повезује Нагорно-Карабах са Јерменијом и који су азербејџанци блокирали, саопштио је секретар Савета безбедности републике Јерменије Григорјан на брифингу у парламенту.

У Нагорно-Карабаху се тренутно налази руски мировни контингент према тројном саопштењу лидера Јерменије, Русије и Азербејџана од 9. новембра 2020. године, који контролише Лачински коридор.

Према 6. тачки договора, коридор Лачин је под контролом руских мировних снага, а Република Азербејџан гарантује безбедност кретања грађана, возила и робе дуж коридора Лачин.

"Испоставља се да руске трупе не испуњавају преузету обавезу да држе под контролом коридор Лачин држи", рекао је јерменски премијер Пашињан и додао да се то дешава као резултат незаконитих радњи Азербејџана, али то не мења ситуацију, јер је главни циљ присуства руских мировних снага да спречи такво безакоње и држи коридор Лачин под контролом.

Руске мировне снаге у Нагорно - Карабаху чине све да обезбеде ред и спокој, делујући у складу са споразумом, рекао је Песков. Та оцена је уследила након што је јерменски премијер Никол Пашињан изјавио да руске мировне снаге наводно не испуњавају своје обавезе у погледу контроле коридора Лачин, упркос напорима руске стране да одблокира коридор.

image