Свет

Алијев се успротивио учешћу Макрона у преговорима око Нагорно-Карабаха

Јерменски премијер Никол Пашињан наставиће преговоре само ако у њима учествује Емануел Макрон, што председник Азарбејџана не прихавата
Алијев се успротивио учешћу Макрона у преговорима око Нагорно-Карабахаwww.globallookpress.com © IMAGO/R4924_italyphotopress

Председник Азербејџана Илхам Алијев успротивио се учешћу Француске у мировном процесу између Бакуа и Јеревана и критиковао је француског лидера Емануела Макрона, оптужујући га за пристрасност.

Алијев је приметио да, за разлику од Француске, други посредници у решавању Нагорно-Карабашког конфликта, попут Сједињених Америчких Држава и Русије, никада нису стајали на страни неке од завађених земаља.

"Мање од недељу дана након састанка у Прагу, француски председник Макрон је критиковао Азербејџан и оптужио нас за оно што нисмо урадили. Након тога уследила је позната резолуција француског Сената, која је увредљива и апсолутно неприхватљива. Затим је уследила још једна антиазербејџанска резолуција Француске скупштине, па покушај Француске да нас нападне кроз самит Међународне организације Франкофоније. С обзиром на то, јасно је да Француска не може да учествује у мировном процесу", рекао је Алијев на међународној конференцији у Бакуу.

Он је објаснио да би следећи састанак у Бриселу требало да буде одржан 7. децембра. Међутим, јуче је Хикмет Хаџијев рекао да јерменски премијер, Никол Пашињан, жели састанак само ако ће њему присуствовати Емануел Макрон.

"Наравно, то се неће догодити", нагласио је Алијев.

Пашињан је жели састанак са Алијевом само уз присуство Макрона и Мишела

Портпарол јерменског министарства спољних послова Ван Унањан рекао је да је Јереван спреман за састанак лидера Јерменије и Азербејџана у четвоространом формату, што подразумева учешће француског председника Емануела Макрона и шефа Европског савета Шарла Мишела.

"Подсећамо да је претходни састанак у Прагу, где је постигнут договор да се састанци наставе, одржан у четвоространом формату. Логично је да формат састанка и састав учесника буде исти", рекао је Унањан новинској агенцији "Арменпресс".

Према његовим речима, све сумње да Јерменија покушава да поремети састанак и мировни процес које гаји Азербејџан немају везе са реалношћу.

"Република Јерменија је спремна за састанак 7. децембра у складу са договором и форматом постигнутим у Прагу", рекао је Унањан.

Додао је да Азербејџан још није одговорио на предлоге Јерменије о мировном споразуму.

image