Свет

"Глобал тајмс": Добро је што је војна вежба Русије и Кине забринула САД

Русија и Кина годинама одржавају војне вежбе, а немир САД одражава њихов недостатак поверења, поручено из Пекинга
"Глобал тајмс": Добро је што је војна вежба Русије и Кине забринула САДwww.globallookpress.com © Xu Wei/XinHua

Заједничка војна вежба кинеске и руске морнарице "Море-2022" одржава се од 21. до 27. децембра у водама источне кинеске провинције Џеђијанг.

Ово је стандардан договор заснован на годишњем плану војне сарадње кинеске и руске војске. Међутим, због позадине руско-украјинског сукоба и чињенице да је подручје војне вежбе најближе Тајвану у последњих 10 година, неспоразума и погрешних тумачења који произилазе из ове заједничке војне вежбе је више него претходних година, пише "Глобал тајмс".

Америчко и западно јавно мњење будно посматра војну сарадњу Кине и Русије. Америчка амбасадорка при НАТО-у Џулијан Смит је чак рекла да Кина и Русија све више деле скуп стратегија за подривање НАТО-а. Њихов тон је као да Кина и Русија раде нешто погрешно, наводи се у уводнику кинеског државног гласила на енглеском језику.

Заједничке кинеско-руске војне вежбе одржавају се већ 10 година и део су механизма сарадње двеју земаља. Маневри су, наводи "Глобал тајмс", легитимно право Кине и Русије које о томе нису дужне никога да обавесте и служе за јачање стратешке сарадње Кине и Русије, што је корисно за обе стране.

Пошто су Кина и Русија две суседне сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација, конструктивна војна интеракција је од позитивног значаја за одржавање регионалног мира и стабилности. Ово се није променило због избијања руско-украјинског сукоба. Јасна позиција Кине неће се променити због војне интеракције.

У данашњем свету којим доминирају САД, Кина и Русија су стратешке балансне силе. Јачање стратешке координације двеју земаља помоћи ће одржавању поштеног и праведног међународног поретка и супротстављању хегемонизму, унилатерализму и политици моћи, оцењује уредништво.

Ове године, вежбе се заиста одржавају недалеко од Тајвана где снаге које се залажу за "независност" виде себе као мету. Портал "Глобал тајмс" оцењује да не би били преоптерећени заједничким војним вежбама Кине и Русије "да се нису ангажовали у сецесионистичким потезима 'независности Тајвана'."

Немир неких људи у САД и на Западу такође одражава њихов недостатак поверења. Нема сумње да ће заједничка војна вежба Кине и Русије природно унапредити способности двеју земаља у поморским борбама и заједничким операцијама. И нормално је да ће то имати одвраћајући ефекат на покушаје САД и Јапана да сузбију Кину и Русију.

Ово показује да је наша моћ довољно јака да се оне силе које намеравају да буду против нас осећају непријатно или напето. Ово је добра ствар и у одређеној мери их може одвратити од пренагљених потеза, наводи "Глобал тајмс" и додаје да на регионалном нивоу, заједничка војна вежба има за циљ да унапреди стабилност азијско-пацифичког региона и спречи земље ван региона да праве проблеме и сеју раздор у источној Азији.

Незванично гласило Комунистичке партије Кине подсећа и да су у последње две године, САД и њени савезници имали бројне вежбе у азијско-пацифичком региону и све су их представљали као приказе својих "способности одбраћања". Циљеви тих војних вежби су веома очигледни, а "одвраћање Кине" је готово јединствен тон јавног мњења САД, наводи се у уводнику.

image
VV inauguration
banner