Свет

Алжир очекује да постане члан БРИКС-а већ 2023. године

Чланство у тој групи донеће нове инвестиције и економску добит за Алжир, рекао председник Тебун
Алжир очекује да постане члан БРИКС-а већ 2023. годинеwww.globallookpress.com © Algerian Presidency Office

Алжир би могао да постане члан БРИКС-а већ наредне године, рекао је председник те земље Абделмаџид Тебун. Ова северноафричка држава изразила је интересовање да постане чланица групе коју већ чине Русија, Кина, Индија, Бразил и Јужна Африка.

Тебун је своје предвиђање изнео током разговара са представницима медија, где је говорио о економским плановима његове владе. Алжир планира да повећа јавне инвестиције и диверзификује извоз, како би смањио удео енергената у њему и тако испунио услове за чланство у БРИКС-у, рекао је алжирски председник.

Алжир је водећи произвођач природног гаса и један од највећих извозника енергената у региону.

Чланство у БРИКС-у помогло би Алжиру да започне амбициозне инфраструктурне пројекте, попут транснационалне железнице која би поправила повезаност за регионом Сахела, рекао је Тебун.

БРИКС, који је првобитно био "БРИК", је термин који су економисти сковали како би назвали четири нације са потенцијалом да доминирају светском економијом у 21. веку. Русија, Кина, Индија и Бразил формирале су групу крајем прве деценије овог века, и убрзо им се прикључила и Јужна Африка, додајући "С" скраћеници.

Алжир се званично пројавио за чланство у БРИКС-у у новембру, неколико месеци након што су Кина и Иран то учиниле на самиту одржаном крајем јуна у Кини. Поред ових земаља, интересовање за чланство у БРИКС-у изразили су и Египат, Саудијска Арабија и Турска.

image
VV inauguration
banner