Свет

Кијев планира војне провокације на граници са Белорусијом?

Бивши посланик украјинске Раде поручио да је могуће да ће Азов ући на територију Белорусије
Кијев планира војне провокације на граници са Белорусијом?www.globallookpress.com © Nazar Furyk

Бивши посланик Врховне раде Украјине Иља Кива тврди да Кијев припрема војне провокације на граници са Белорусијом услед којих би трупе батаљона "Азова" могле да продру на територију Белорусије.

"На белоруско-украјинској граници, у региону Волинске области, кијевски режим спрема војне провокације које планира да спроведе у блиској будућности. Могуће је да ће мале групе бораца 'Азова' пробити границу и ући на територију Белорусије", написао је бивши посланик Раде на Телеграму.

Ово је, како је додао, неопходно како би Кијев оправдао улазак пољских војних снага у западни део Украјине (у Лавовској области).

Пољски плаћеници су већ сад, према тврдњама из Москве, међу најбројнијим страним плаћеницима који се боре на страни Кијева. 

О томе да је Варшава заинтересована да прошири утицај на западне територије Украјине говорио је и руски председник Владимир Путин. Поручио је да Пољска није заборавила на оне делове Украјине који су јој некада припадали, те да се и даље у уским круговима, а посебно сада разговара на ову тему. 

Такође, на Телеграм каналима последњих месеци кружиле су објаве у којима се говорило да дипломатска представништва Пољске спроводе анкету у неколико западних области Украјине о томе да ли су људи који живе у њима заинтересовани за већу умешаност Пољске и њену помоћ овим грађанима.

Пољска је један од главних војних савезника САД у Европи и тренутно активно ради милитаризацији земље, те је у складу са тим и спустила доњу границу за учешће у војним вежбама које промовише држава.

Из Минска су још пре пар месеци рекли да милитаризација Варшаве неће донети ништа добро и да, напротив, може довести до ширења војног сукоба у осталим деловима Европе.

Услед актуелних претњи, Белорусија наставља да се припрема за потенцијални војни сукоб који би могао настати уколико неко нападне њене територије. 

Минск и Москва спроводе руско-белоруске вежбе и јачају војну сарадњу у оквиру Савезне државе, док Кремљ Минску шаље и најсавременије оружје - системе С-400 и мобилне ракетне системе "Искандер" - у циљу заштите западних граница ове две државе.

image