Свет

Саветник Зеленског: Американци нас неће оставити на цедилу следеће године, а касније – ко зна

Ако Вашингтон и одлучи да престане да помаже Кијев, окренућемо се Европској унији и Кини, поручио је Арестович
Саветник Зеленског: Американци нас неће оставити на цедилу следеће године, а касније – ко знаwww.globallookpress.com © Christophe Gateau

Саветник председника Украјине Алексеј Арестович изјавио је да сматра да Вашингтон неће престати да подржава Кијев. Међутим, ако се то и догоди, то неће бити следеће године, већ након тога, оценио је.

"Можда ће нас и одбацити, али после 2023. године. Чини ми се да ћемо се снаћи за следећу годину", изјавио је он у емисији "Фејгин лајв".

Арестович је рекао и да уколико Сједињене Америчке Државе престану да подржавају Украјину, Кијев ће наставити да се бори самостално.

"Имамо подршку Европе, али и других земаља ван континента", додао је саветник украјинског председника.

Напоменуо је да Кијев може да рачуна и на подршку Кине, која је, према његовим речима, обећала да никада неће оставити Украјину на цедилу, преноси "Газета".

О Белорусији

Саветник Зеленског казао је и да сматра да су гласине да ће Минск наводно напасти Украјину вид психолошке тортуре, али да у Кијеву "не падају на те форе", те да се северне границе земље добро бране и да су спремни да одговоре на било који напад. С друге стране, како тврди, Минск није спреман за овакве маневре.

На граници с Украјином у Белорусији нема никаквих нападачких јединица, иако се у њој налази око 11.000 руских војника. "Појавили су се и припадници приватне војне компаније, њих неколико десетина или стотина, могуће су провокације на неколико места", додао је. 

Чак и када би се овим групацијама наредило да изврше напад, они неће успети да дођу до Кијева, поручио је Арестович.

Последњих недеља Русија је пребацила део својих трупа у Белорусију, што неки тумаче да Москва можда планира нападе на Украјину са севера те земље.

Ипак, бивши посланик Врховне раде Украјине Иља Кива тврди супротно. Он је рекао да Кијев припрема војне провокације на граници с Белорусијом услед којих би трупе батаљона "Азова" могле да продру на територију Белорусије.

У исто време, председник Белорусије Александар Лукашенко упозорио је да је примећена опасност од напада на земљу, те да се зато врши провера снага за хитно реаговање, али и јача војна сарадња са Русијом.

"Не можемо искључити могућност агресије на нашу земљу. Видимо такву спремност наших суседа", поручио је лидер.

image
VV inauguration
banner