Свет

Ердоган: Уместо учешћа у преговорима, Запад је провоцирао

Русија и Турска ће слати брашно направљено од руских житарица земљама којима је храна најпотребнија, посебно у Африци
Ердоган: Уместо учешћа у преговорима, Запад је провоцираоwww.globallookpress.com © IMAGO/Turkish presidency apaima

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да Запад није покушао да посредује у преговорима поводом ситуације у Украјини, већ је само појачао провокације.

"Нажалост, Запад је само проузроковао провокације и није покушао да буде посредник у сукобу. Турска је преузела ову улогу раније ове године након потписивања споразума о житу", рекао је Ердоган, преносе РИА Новости.

Према његовим речима, сврха тог договора је снабдевање земаља којима је храна најпотребнија. Турски председник нагласио је да ће Анкара и Москва ускоро предузети кораке по питању извоза ђубрива из Русије.

Ердоган је подсетио да је Европа добила око 44 одсто житарица извезених из Украјине, док је Турска добила 16 одсто, а афричке земље свега 14 одсто.

Председник Русије Владимир Путин раније је предложио да се жито и ђубриво шаљу у најнеразвијеније земље и земље у развоју, посебно у Африку. Ердоган је тим поводом нагласио да ће Турска производити брашно од руских житарица, које ће, заједно са УН и Русијом, слати у афричке земље.

Русија и Украјина, заједно са Турском и УН, потписале су у јулу споразум о поновном покретању извоза житарица из украјинских лука на Црном мору. Ердоган је тада рекао да ће споразум помоћи да се спречи глад и ублажи инфлација због хране на глобалном нивоу.

image