Свет

Потпредседник Бундестага: Због политике владе постајемо дисфункционална држава

Потпредседник владајућих Слободних демократа Волфганг Кубицки оштро је критиковао колационе парнере своје партије
Потпредседник Бундестага: Због политике владе постајемо дисфункционална државаGetty © Sean Gallup

Високи функционер немачких Слободних демократа (ФДП) и потпредседник Бундестага Волфганг Кубицки оштро је критиковао владу своје земље, нагласивши да је Немачка на путу да постане "дисфункционална држава".

Кубицки, чија је ФДП члан тзв. "семафор" коалиције која Немачку води од децембра прошле године, изјавио је за "Билд" да су гласачи његову партију подржали како би она повећала просперитет државе и њених становника, "а не како би га угрозила".

Многи људи имају утисак да Немачка постаје "дисфункционална држава", рекао је он и додао да су сектори попут инфраструктуре, јавне управе, енергетике и способности Бундесвера да одбрани државу посебно погођени су овим развојем догађаја. "Морамо да преузмемо мере сада, иначе ће ситуација постати још гора".

Кубицки је био посебно оштар према немачком министру економије и лидеру Зелених Роберту Хабеку. Он је одлуку да се течни природни гас (ЛНГ) по високом ценама увози из Катара, УАЕ и САД, уместо да се јефтинији гас експлоатише у Немачкој назвао "фанатичном" и "мотивисаном чисто идеолошким разлозима".

Посланик ФДП-а критиковао је и министарку одбране Кристин Ламбрехт, коју је оптужио да не зна како да искористи специјални фонд од 100 милијарди евра, обезбеђен за модернизацију немачких оружаних снага.

Са друге стране, Кубицки је похвалио немачког канцелара Олафа Шолца, нагласивши његову "умереност" када је реч о руско-украјинском сукобу.

image
VV inauguration
banner