Свет

Породице убијених америчких војника туже "Лафарж" због финансирања Исламске државе

Француска компанија је ИСИС-у исплатила шест милиона долара мита како би њена фабрика цемента у Сирији наставила са радом
Породице убијених америчких војника туже "Лафарж" због финансирања Исламске државеwww.globallookpress.com © ZUMAPRESS.com/Panoramic

Породице двојице припадника Америчке ратне морнарице и једног пензионисаног маринца који су убијени у Сирији, Ираку и Либији траже одштету од француске компаније "Лафарж" која је недавно осуђена због финансирања Исламске државе, јавља Еј-Би-Си Њуз.

Компанија је на северу Сирије имала фабрику цемента, а када је ИСИС преузео власт над том регијом и тражио затварање фабрике, из "Лафаржа" су исламистима, као покушај мита, платили чак шест милиона долара.

Због тога је амерички суд донео одлуку да француска компанија због подршке тероризму мора да исплати 777,8 милиона долара, а сада и породице тројице Американаца које су терористи убили, истичу да имају право на део одштете.

"Исплата Лафаржа дала је Исламској државни неопходни капитал који јој је био потребан да се из новонастале милитантне групе трансформише у бруталног терористичког гиганта са способношћу да убија Американце", наводи се у тужби у коју је америчка телевизија имала увид.

Пошто је француска компанија већ признала да је ИСИС-у исплатила милионе долара, тужбом желимо да је позовемо на одговорност и због тога што су њеним гнусним и незаконитим понашањем уништене породице ових војника, саопштио је адвокат породица Дејвида Берија, Џејсона Финана и Скота Купера Дејтона.

Породице наводе да су преживеле "тешку душевну бол, екстремни емотивни бол и патњу" због смрти војника.

Бери, у то време пензионисани маринац који је радио за приватног извођача, убијен је у јануару 2015. године у нападу Исламске државе на хотел "Коринтија" у Триполију у Либији.

Финан и Дејтон убијени су импровизованим експлозивним направама, једна је експлодирала у Ираку у октобру 2016. године, а друга у Сирији месец дана касније. За оба убиства, ИСИС је преузео одговорност.

Породице у оптужници наводе да је "Лафарж" давао новац и цемент терористима Исламске државе и Ал Нусри. 

Фабрика француске компаније је радила до 2014. године, док је исламисти нису преузели, што је власнике приморало да евакуишу страно особље.

Различите џихадистичке групе су се 2011. године, уз подршку споља, побуниле против сиријске владе, а у једном тренутку су контролисале и област око цементаре француске компаније у Џалабији.

Ал Нусра је иначе био огранак Ал Каиде, али је у јануару 2017. године преименован у Хајат Тахрир ал Шам како би се његови милитанти представили као "умерени побуњеници" који су тако добили обуку и оружје од Сједињених Држава које су покушавале да сруше владу у Дамаску.

Документи које је у септембру 2021. године објавила турска агенција "Анадолија" показују да је "Лафарж" радио са француским обавештајним службама, дајући им информације о Исламским државама и другим терористичким групама.

image