Свет

Мађарска: Време је да се у Бриселу преиспитају санкције против Русије

Политички саветник Виктора Орбана рекао је да Мађарска не подржава никакве санкције и да сматра да је дошло време да се пред челницима у Бриселу разговара о томе која ограничења имају смисла, а која не
Мађарска: Време је да се у Бриселу преиспитају санкције против РусијеGetty © Lorincz Lorand / EyeEm

Политички саветник мађарског премијера Виктора Орбана, Балаж Орбан рекао је да Мађарска планира да пред челницима Европске уније покрене питање о преиспитивању санкција Русији.

"Санкције су на снази на ограничен период и оне се не продужавају аутоматски. Оне су на снази већ девет месеци, према томе, крајње је време да се у Бриселу разговара о томе које санкције имају смисла, а које не", рекао је Орбанов саветник, преноси руски ТАСС.

"Свима је јасно да одржавањем санкција једноставно пуцамо сами себи у ногу", додао је.

Он је јасно истакао да "Мађарска не подржава никакве санкције", али је пристала да одређене не блокира зарад европског јединства.

"Међутим, када говоримо о виталним интересима Мађарске, или се боримо за своје изузеће, или опструирамо доношење санкција. То је до сада био став Будимпеште", објаснио је Балаж Орбан.

Премијер Мађарске Виктор Орбан рекао је да је његова земља "на страни Мађара у руско - украјинском сукобу".

"Наш одговор на питање да ли смо на доброј или лошој страни историје јесте да смо на мађарској страни. Подржавамо и трудимо се да помогнемо Украјини, у интересу Мађарске је да Украјина буде суверена држава, али у нашем интересу је, такође, да Русија не представља безбедносну претњу Европи, нити да одустанемо од наших економских односа са Русијом", рекао је мађарски премијер.




image