Свет

Министри спољних послова Аустрије и Индије: Русија и Украјина да се врате дипломатији

Индија није осудила Русију и више пута је тражила хитан прекид сукоба тврдећи да кризу треба решити дијалогом
Министри спољних послова Аустрије и Индије: Русија и Украјина да се врате дипломатији© MFA Russia/via Globallookpress.com

Министри иностраних послова Аустрије и Индије, Александар Шаленберг и Субраманјам Џајшанкар, позвали су у заједничкој изјави на мировне преговоре о Украјини.

Џајшанкар је рекао да је премијер Индије Нарендра Моди подстицао лидере Русије и Украјине да се врате дијалогу и дипломатији зато што продужени сукоб није у интересу ниједне стране.

"Искрено верујемо да ово није доба рата. Неслагања се морају разрешити за преговарачким столом. Повратак дијалогу и дипломатији је императив. Продужени сукоб није у интересу никоме. Премијер Индије је био у контакту са лидерима обе државе и приказао је наш поглед на ситуацију" изјавио је Џајшанкар и додао да Индију посебно брину последице сукоба као што су недостатк хране, горива и ђубрива за земље у развоју, преносе индијски медији.

Индија није осудила Русију и више пута је тражила хитан прекид сукоба тврдећи да кризу треба решити дијалогом.

Шеф аустријске дипломатије је истакао да је циљ обнова мира, иако се решење "и даље налази на бојном пољу".

"Индија у овој ситуацији има велику улогу, премијер Моди остаје један од ретких који редовно преговара са обе стране, и са Русијом и са Украјином. Имамо и велика очекивања од индијског председавања Г20. Наш циљ мора бити обнова мира, како бисмо поново могли да се вратимо дипломатији у Украјини. Нисмо још толико напредовали, решење се још увек налази на бојном пољу, али не смемо заборавити наш циљ", рекао је аустријски министар.

Индијски шеф дипломатије је нагласио да Индија и међународна заједница позивају на мировне преговоре.

"Инсистирамо на преговорима. Премијер је недавно разговарао и са председницима Русије и Украјине Владимиром Путином и Владимиром Зеленским. И ја сам лично разговарао са министрима спољних послова обе државе, Сергејем Лавровим и Димитријем Кулебом", додао је Џајшанкар.

Он је оценио да је посебно забрињавајућа нарушена безбедност нуклеарне електране Запорожје и рекао да намерава да о овој теми разговара са шефом Међународне агенције за атомску енергију Рафаелом Гросијем на састанку који је најављен за уторак.

image