Економија

Индија остаје највећи увозник руске сирове нафте

Удео земље у увозу могао би да премаши 70 одсто свих утовара овог месеца, пошто купци из ЕУ избегавају руску нафту
Индија остаје највећи увозник руске сирове нафтеwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Очекује се да ће Индија остати највећи увозник руске сирове нафте типа "Уралс" у децембру, други месец заредом, пренео је Ројтерс позивајући се на податке глобалног провајдера финансијских података "Рефинитива" и трговце.

У новембру, индијско тржиште је чинило око 53 одсто укупних испорука танкера ове категорије, што је рекорд свих времена.

Индијски удео у извозу руске сирове нафте и количине купљене ће се повећавати из месеца у месец, упркос краћем плану утовара за руске луке, рекли су трговци.

У децембру, учесници на тржишту очекују да ће удео Индије достићи 70 одсто укупног оптерећења.

Индија, други по величини потрошач нафте у Азији, овог месеца купује нафту "Уралс" по већим попустима, тврде обавештени извори. Наводно, земља плаћа руску нафту знатно испод границе од 60 долара по барелу коју су поставиле ЕУ, земље Г7 и Аустралија раније овог месеца.

Предвиђа се да ће број земаља које купују руску нафту "Уралс", једну од најпопуларнијих сорти због кратког трговинског циклуса, јефтине испоруке и атрактивних рафинеријских приноса, пасти на само четири, показују подаци "Рефинитива" на које се позива Ројтерс.

Индија је од почетка месеца узела најмање два милиона тона овог производа. Очекује се да ће Бугарска, која је успела да добије изузеће од ЕУ, у децембру постати други по величини купац нафте "Уралс", са испоруком до 800.000 тона.

Испоруке мешавине нафте "Уралс" у Кину ће, наводно, остати ниске са само једном пошиљком од 140.000 тона која је послата 16. децембра. Трговци, међутим, очекују да ће више "Урала" бити извезено у Кину до краја месеца. У међувремену, Турска, која је ове године активно куповала руску нафту, купила је само једну децембарску пошиљку од 140.000 тона.

image