Свет

Пекинг најавио узвратне мере због увођење ограничења за кинеске путнике

Земљама које су увеле обавезно тестирање на ковид за путнике из Кине, одговорићемо реципрочним мерама, навели су у Министарству спољних послова
Пекинг најавио узвратне мере због увођење ограничења за кинеске путнике© Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Пекинг је осудио увођење обавезног тестирања на ковид 19 за путнике из Кине, меру којој је прибегло неколико европских земаља, као и Аустралија САД и Канада, а кинеске власти намеравају да на то одговоре контрамерама.

Портпаролка Министарства спољних послова Мао Нинг рекла је на конференцији за новинаре да увођење ограничења за путнике из Кине нема научну основу, пренео је АП.

"Још су неприхватљивије неке претеране праксе. Снажно се противимо покушајима манипулације ковид мерама у политичке сврхе и предузећемо реципрочне мере", истакла је портпаролка министарства.

После попуштања одређених строгих мера у борби против ширења ковида 19, број оболелих у Кини почео је да расте, што је било и очекивано, а поједине земље одговориле су на то наметањем обавезе путницима из Кине да имају негативан тест на ковид не старији од 48 сати.

Међу њима су поједине западноевропске земље, као и Јапан, Индија, САД, а од недавно и Аустралија и Канада.

Лидер опозиције у Аустралији Питер Датон оптужио је владу да увођењем обавезног тестирања за оне који долазе из Кине, крши здравствене препоруке домаћих стручњака.

Он се запитао због чега се не поштује препорука главног медицинског саветника Пола Келија који је изјавио да сматра да нема довољно опасности за јавно здравље да би се уводила ограничења или додатни захтеви за путнике из Кине. Тражећи од премијера Ентонија Албанезеа да објасни због чега влада није уважила препоруку здравственог стручњака, Датон је констатовао да је последња ствар која треба Аустралији "панични одговор владе која нема никакав план".  

image