Свет

Финска: Министар одбране по други пут на породиљском боловању

Анти Каиконен постао је први министар мушког пола који је отишао на породиљско одсуство
Финска: Министар одбране по други пут на породиљском боловањуwww.globallookpress.com © IMAGO/Mikko Stig

Фински министар одбране Анти Каиконен биће на двомесечном породиљском одсуству, како би био уз свог шестомесечног сина, док ће привремени министар Мико Савола бити именован 4. јануара, саопштила је финска влада.

Каиконен је већ био на двомесечном породиљском одсуству 2020. године након рођења свог старијег сина и тиме постао први министар мушког пола који је отишао на породиљско боловање, преноси "Ројтерс".

"Деца су мала само веома кратак временски период, а ја не желим да се деце сећам само преко фотографија," изјавио је Каиконен у децембру прошле године, када је и најавио своје привремено повлачење са функције.

Фински закон не признаје породиљско одсуство за министре, тако да ће Каиконен морати да да оставку на функцију министра одбране, али ће бити поново именован у марту.

Влада Финске је 2020. одлучила да удвостручи трајање породиљског одсуства за очеве на седам месеци и тако их изједначи са мајкама.

Привремена измена министра одбране долази у периоду када Финска, заједно са Шведском, настоји да постане чланица НАТО-а и добије подршку Турске за пријем у ову организацију.

Каиконен верује да ће безбедност Финске, док он буде одсутан, "бити у добрим рукама".

image