Свет

Сингапурски дипломата: Кина се припрема за могући рат са САД

Кина се залаже за мултиполарни свет и жели да Русија буде један од тих полова, за разлику од САД које покушавају да остану светски хегемон, каже дугогодишњи министар иностраних послова Сингапура Џорџ Јио
Сингапурски дипломата: Кина се припрема за могући рат са САД© Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Настојање Вашингтона да очува војнополитичку и економску хегемонију у свету политиком притисака на Кину и Русију могло би да доведе до обрнутог исхода – ерозије оваквих настојања САД.

Изводећи овакав закључак бивши дугогодишњи министар иностраних послова Сингапура Џорџ Јио позвао је САД да прихвате растућу мултиполарност и уместо агресивних покушаја обузадавања Кине нађу себи конструктивно место у новом поретку, преноси РТС.  

На недавном предавању у угледном Источноазијском институту Националног универзитета у Сингапуру, Јио је набројао неколико неправди и агресивих потеза САД према Кини, истичући да није било захвалности овој земљи када је након финансијске кризе 2008. извршила велика улагања како би помогла да се заустави рецесија.

Додао је и да су се америчко-кинески односи погоршали за време владавине председника САД Барака Обаме, још су затегнутији били за време председниковања Доналда Трампа, а ништа се није променило ни под владавином актуелног председника Џозефа Бајдена.

Кина је, ипак, према мишљењу овог дипломате, створила ситуацију у којој више не зависи од света, већ свет зависи од ње, и то захваљујући обимној инвестиционој иницијативи "Појас и пут", стратегији за развој индустрије и нових технологија "Произведено у Кини 2025" и оснивању "Азијске банке за инвестиције и инфраструктуру".

Осврћући се на прошлогодишњу посету председавајуће Представничког дома америчког конгреса Ненси Пелоси Тајвану, Јио је упозорио да је "константно коришћење Тајвана као монете за поткусуривање опасно, јер је он црвена линија за Кину".

Навео је и да тренутни конфликт између САД и Кине вероватно није могао бити избегнут, јер је од краја 2001. године, када је Кина приступила Светској трговинској организацији до почетка епидемије ковида 2019. реални кинески БДП порастао седам пута и 2016. премашио амерички.

"Пре или касније морало је доћи до испитивања снага и надметања у вољи", рекао је Јио.

У контексту рата у Украјини и чињенице да је Сингапур једина држава АСЕАН-а која је увела Москви санцкије, као посебно интересантно издваја се виђење искусног сингапурског дипломате, уз констатацију да га многи виде као изгледног кандидата за председника те државе.

Јио је запазио да је руска војна операција у Украјини краткорочно ублажила притисак на Кину, као и да "САД и њени западни савезници тренутно воде хибридни рат против Русије".

У питању је, како је појаснио, комплексна операција у коју су укључене разне владине структуре у многим земљама,  али "нема гаранција да ће та стратегија сломити вољу Русије".

Све стране у конфликту "полако улазе у дуги, тамни тунел на чијем се крају не види светло и из ког нема повратка". Земље БРИКС-а не желе да буду увучене у тај тунел, додаје Јио, али, иако подржава територијални суверенитет Украјине, Кина не жели да Путин изгуби јер ће се тиме појачати притисак на њу.

Према његовом мишљењу, пре или касније доћи ће до некаквог примирја у Украјини, али без мировног споразума, као што је случај на Корејском полуострву, у Кашмиру и на Кипру.

Сингапурски дипломата указао је и да Кина пажљиво анализира рат у Украјини, знајући да би сличан, али већи хибридни сукоб био покренут против ње ако би покушала да употреби силу против Тајвана. Напоменуо је и да кинески председник Си Ђинпинг јача контролу у својој земљи јер се "припрема за могући рат са САД у свим димензијама".

За разлику од САД, које желе да очувају своју глобалну хегемонију, Кина се залаже за мултиполарни свет и жели да Русија буде један од тих полова, рекао је Јио.

Раст Кине, према његовом мишљењу, не значи да ће она сменити САД са положаја светског хегемона, већ да ће се она, чак и када једног дана и номинално постане највећа економија света, залагати за мултиполарност.

image