Свет

"Глобал тајмс": САД нису у позицији да диктирају Кини и Русији

Апсурдно је да Вашингтон сматра да однос Кине са Русијом означава као "на погрешној страни историје", наводи се у чланку
"Глобал тајмс": САД нису у позицији да диктирају Кини и Русијиwww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool

Стратешко партнерство Русије и Кине има кључан значај у обезбеђивању мира и безбедности на евроазијском континенту и могу да играју конструктивну улогу у одржавању глобалног поретка и правде, пише лист "Глобал тајмс".

Кина и Русија заједно су се супротставиле западној хегемонији, наводи аутор чланка.

У знак солидарности са другим народима, Москва и Пекинг упорно промовишу мултиполарност и већу демократизацију међународних односа, одлучно се противећи покушајима Вашингтона да свима наметне своје идеале и изазове нови хладни рат, пише лист.

Аутор чланка констатује да Русија и Кина јачају сарадњу упркос свим напорима Запада да једну земљу од друге. Као пример наводи се последњи разговор руског лидера Владимира Путина и председника Кине Си Ђинпинга чији резултати, по мишљењу аутора, сигнализирају успех у развоју односа међу државама.

Чак и пре сукоба у Украјини, Вашингтон је био опрезан према блиским везама између Пекинга и Москве. Пошто су САД ове две земље класификовале као своје главне конкуренте, или чак потенцијалне непријатеље, Вашингтон је забринут да ће продубљивање сарадње између Кине и Русије утицати на њену хегемонију, наводи аутор чланка.  

Према његовим речима, највећа брига САД је јачање сарадње Кине и Русије у областима које покривају економију и трговину који би могао значајно да умањи  ефекат санкција које су САД и Запад увеле Русији.

Апсурдно је да Вашингтон сматра да однос Кине са Русијом означава као "на погрешној страни историје", наводи се у чланку.

Нова ера односа

"Руско-кинески односи улазе у нову еру. Очекује се да ће се 2023. године сарадња између земаља интензивирати и да ће донети свету више просперитета и стабилности", наводи се у чланку.

Како се истиче, земље развијају партнерство не само у економској и енергетској области, него и у сфери безбедности. О томе говоре заједничке руско-кинеске војне вежбе које су одржане у складу са планом, упркос "неоснованим и ирационалним" оптужбама западних политичара, закључује аутор чланка.

image