Свет

Немачка одбила Пољску, не жели да плати одштету: То је већ решено

Немачка третира Пољску као вазалну државу, желе у њој да изграде своју сферу утицаја, тврди заменик пољског министра дипломатије
Немачка одбила Пољску, не жели да плати одштету: То је већ решеноGetty © Sean Gallup

Немачка је одбила захтев пољске владе да исплати ратну одштету из периода Другог светског рата, нагласивши у дипломатској ноти да је ово питање за њу затворено, преноси Ројтерс.

Портпарол немачког министарства спољних послова изјавио је да је Немачка одговорила на писмо у вези са том темом које је Пољска послала у октобру, али није коментарисао садржај тог одговора.

Пољска процењује да је Немачка током Другог светског рата у тој земљи направила штету од 6,2 билиона злота (око 1,4 билиона долара) и захтева репарације, које је Берлин више пута одбио да плати, наводећи да је питање пољских финансијских потраживања решено.

"Овај одговор показује апсолутно непоштовање према Пољској и Пољацима", рекао је заменик министра спољних послова Пољске Аркадијуш Муларчик у интервјуу за Пољску новинску агенцију.

"Немачка не води пријатељску политику према Пољској, они желе да овде изграде своју сферу утицаја и третирају Пољску као вазалну државу", додао је он.

Муларчик је рекао и да ће дијалог са Немачком у вези са компензацијом бити настављен "кроз међународне организације", преноси Ројтерс.

Око шест милиона Пољака, укључујући три милиона пољских Јевреја, убијено је током Другог светског рата, а Варшава је сравњена са земљом након устанка 1944, у којем је погинуло око 200.000 цивила.

Комунистички власти у Пољској одрекле су се 1953. године, под притиском Совјетског Савеза, свих потраживања ратне одштете, пошто је СССР желео да Источну Немачку ослободи било каквих обавеза, наводи британска агенција.

Пољска владајућа Партија право и правда тврди да је тај споразум неважећи, пошто Варшава није могла да преговара о праведној компензацији. Они су најављивали да би могли да потражују репарације за одштету из периода Другог светског рата од када су поново преузели власт 2015. године.

image