Свет

Сунакова магија није успела: Све што је "предвидео" десило се само од себе

Британски премијер покушао да се представи као лидер са планом, а опис који су му новинари доделили је да "не живи у стварном свету"
Сунакова магија није успела: Све што је "предвидео" десило се само од себе© Tanjug/Stefan Rousseau/Pool photo via AP

Британски премијер Риши Сунак покушао је да се представи као искрен и директан политичар који заслужује поверење гласача, али у томе баш и није успео, преноси "Блумберг".

Он је покушао да себе да представи као премијера са јасним планом, у контрасту са својим претходницима Борисом Џонсоном и Лиз Трас, који су се често налазили на удару критика јавности као превише хаотични. Лидер Конзервативаца није познат као претерано вешт комуникатор, а показало се да ни његова најновија обећања нису наишла на баш најбољи пријем.

Сунак је премијерску функцију преузео пре мање од три месеца, а након што је првих неколико недеља на тој функцији провео "чистећи неред" који су оставили његови претходници, он последњих дана покушава да промени имиџ и "ресетује" свој мандат, наводи амерички портал.

Његови саветници покушали су да одговоре на критике својих колега унутар Конзервативне партије да Сунаку недостају позитивне поруке и инспиративна политичка платформа, која би могла да мотивише гласаче.

Сунак је у среду објавио листу својих пет приоритета: смањење инфлације за пола, повратак економског раста, смањење јавног дуга и листа за чекање у болницама као и доношење нових закона који би отежали илегалну имиграцију преко Ламанша. Он је своју листу назвао "народним приоритетима" и додао да се бори против "дезинформација" у вези са позицијом своје владе по питању третмана медицинских сестара.

"Нема трикова, нема нејасноћа", рекао је Сунак, додајући да "ми или правимо резултате, или не". Али, ако се испоставило, његова наводно недвосмислена обећања нису баш онаква како се првобитно чинило.

Обећање да ће инфлација до краја године бити преполовљена требало би да буде лако остварено, пошто је она већ у драстичном паду и очекује се да ће достићи ниво од око 3,8 одсто до краја године, према подацима Канцеларије за буџетску одговорност (ОБР). Смањење инфлације уопште и није посао владе, која на њу има ограничен утицај, наглашава "Блумберг".

Такође, обећање да ће британска економија до краја године поново остварити економски раст у складу је са проценама ОБР-а. Смањење јавног дуга министар финансија Џереми Хант већ је најавио у свом јесењем обраћању, али до њега вероватно неће доћи пре наредних избора, заказаних најкасније за почетак 2025. године, на којима би Сунак и његова Конзервативна партија лако могли да буду поражени.

До сада, Сунакови планови и нису баш амбициозни.

Када је реч о смањењу листа чекања у Националној здравственој служби (НХС), Сунак је понудио мало детаља о томе како тачно планира да постигне свој циљ, за колико жели да их скрати и у ком року. И док су дуге листе чекања несумњиво велики изазов, за пританског премијера је у овом тренутку важније да се избори са недостатком кревета за интензивну негу – проблемом за који влада нема јасног решења.

Коначно, Сунак је обећао да ће "спречити мале бродове" који превозе мигранте да прелазе Ламанш. Реч је о донекле популистичком обећању, упућеном десном крилу Конзервативне партије, које илегалну имиграцију види као највећи проблем у Британији. Али ни ово обећање нема конкретне рокове или циљеве, осим доношења нових закона који предвиђају привођење људи који у Уједињено Краљевство буду стизали илегално.

Многи у британској влади приватно верују да проблем илегалних миграција преко Ламанша "није решив", наводи "Блумберг".

Премијер је јавности покушао да се представи као јасан, поштен и одговоран политичар. Ипак, давањем обећања која су или изузетно лака или нејаснија него што се на први поглед чини, отворено је питање да ли ће бирачи то заиста видети као политички одговоран потез, наводи амерички портал.

"Пет обећања Ришија Сунака су ствари које се или дешавају саме од себе, или су толико лаке да би било теже не испунити их, или решавају само проблеме које су Торијевци сами направили", објавили су опозициони Лабуристи у саопштењу.

Сунакови циљеви стоје у великом контрасту са изазовима са којима се суочава НХС и незадовољством у британској индустрији, о којима су након његовог говора новинари поставили највећи број питања.

"То је све?", упитао је новинар Би-Би-Сија Крис Мејсон, док је репортерка "Скај њуза" Бет Ригби рекла да Сунак "не живи у стварном свету". Недавна истраживања подржавају ову тврдњу: она показују да Лабуристи имају велику предност у односу на Конзервативце, а једно од њих показало је и да би Сунак могао да буде поражен у сопственој изборној јединици.

image