Економија

Сунак прети строжим законима, британски синдикалци не одустају од штрајкова

Обим радничких штрајкова најављених за празничне дане најгори је у Британији у овој деценији, а могуће је да ће бити још већи
Сунак прети строжим законима, британски синдикалци не одустају од штрајковаwww.globallookpress.com © © Mark Thomas

Овогодишњу сезону божићних празника у Великој Британији обележиће свакодневни штрајкови радника у бројним секторима, међу којима су и службе критичне за функционисање земље, попут оних медицинских и сектора транспорта.

Обим радничких штрајкова најгори је у Британији у овој деценији, а могуће је да ће бити још већи, што ће представљати још један велики изазов за владу премијера Ришија Сунака која води острвску земљу чија је економија већ у рецесији и неће забележити раст до 2024, пише "Њујорк тајмс".

Британски премијер Риши Сунак најавио је у Парламенту да ће радити на усвајању строжег закона који би ограничио утицај штрајка на свакодневни живот Британаца. Истог дана, само мало касније, радници граничних служби који раде на пасошким контролама на аеродромима широм Британије најавили су да ће 23. децембра ступити у осмодневни штрајк.

Прескочићемо владине препреке

Синдикалне организације у Великој Британији упозориле су премијера Ришија Сунака да их неће застрашити антисиндикалним нападима одговарајући тако на премијерово обећање, уочи најављених штрајкова у више сектора широм земље, да ће новим законским решењима смањити утицај обуставе рада, пише "Ивнинг стандард".

Генерални секретар синдиката Уједињени Шерон Грејем поручила је премијеру у среду да су синдикати спремни и "индустријски и финансијски" да се супротставе новим мерама.

"Нико неће бити заваран покушајима да се одвуче пажња са пуке неспособности владе. Нећемо бити застрашени нападима на синдикате. Ако ставе више препрека на наш пут, онда ћемо их прескочити", рекла је Грејем.

Сунак није искључио забрану штрајкова у хитним медицинским службама, након што је Даунинг стрит најавио да ће његове мере укључивати проширење дуго одлаганог закона којим би се обезбедио минимум процеса рада у јавним службама и транспорту.

Међутим, најављена измена законске регулативе вероватно неће бити усвојена на време како би утицала на тренутне штрајкове којима су се међу последњима придружили службеници граничне службе.

На расправи у британским парламенту, Сунак је рекао да је био разуман у одговарању на захтеве за повећањем плата затраженим из јавног сектора.

"Ако вође синдиката наставе да буду неразумне, моја је обавеза да предузмем кораке како би заштитио живот и средства за живот Британаца", рекао је Сунак.

Прописи чије усвајање Сунак сматра неопходним вероватно се односе на Закон о минимуму процеса рада у јавним службама који је стигао у Парламент, али посланици још увек нису почели расправу о њему.

Посланици из редова торијеваца траже да се убрза процес усвајања закона, док је с друге стране, вођа лабуриста Кир Стармер позвао премијера да учини више како би решио растуће незадовољство радника истичући да дуго најављивани закон неће утицати на садашње штрајкове.

Уместо усвајања закона, синдикати позивају владу за преговарачки сто и упозоравају да је положај радника веома тежак наводећи податак да 40.000 њихових чланова запослених у јавним службама мора да користи услуге банки хране.

Сезона штрајкова

Обуставу рада за 21. децембар најавило је болничко особље у Енглеској и Велсу, 15. и 20. децембра медицинске сестре ступиће у до сада највећи штрајк овог медицинског особља, док се здравствени сектор већ суочава са одлагањима у бризи за пацијенте којима је потребна болничка нега.

Радници железничких и транспортних предузећа, особље британских пошта, учитељи у Шкотској најавили су штрајкове за следећи месец, а главни железнички синдикат у Енглеској најавио је да ће обуставити рад дан пред Божић, уз још два штрајка од 48 сати заказана за седмицу после.

Железничка мрежа већ је претрпела озбиљне губитке због незадовољства радника, па је у септембру изгубљено 205.000 сати рада, наводи "Њујорк тајмс".

Радници траже веће плате, притиснути растом трошкова живота и већим рачнима за електричну енергију, уз инфлацију која је досегла 11 одсто, највише у последњих 40 година. Такође, разлика у висини примања између јавног и приватног сектора највећа је до сада.

Уз то, економска предвиђања су суморна: независна фискална тела процењују да ће животни стандард грађана пасти седам одсто током следеће две фискалне године, што је највећи забележени пад од 1950. године.

Ник Гиб, један од министара у влади, изјавио је да синдикати не би требало да узимају земљу за таоца и позвао железничке синдикате да одустану од најављених штрајкова. Одговорио му је Мик Линч, вођа синдиката, рекавши да влада координира напад на радне људе и да би било неозбиљно да се и синдикати не удруже да одговоре на те нападе.

image