Свет

Путин Ердогану: Русија је спремна да преговара ако Кијев испуни услове

Председници Русије и Турске су разговарали и о ситуацији у Украјини, проблемима у Сирији и другим актуелним питањима билатералне сарадње две земље
Путин Ердогану: Русија је спремна да преговара ако Кијев испуни условеwww.globallookpress.com © Turkish Presidency

Председник Русије Владимир Путин и турски председник Реџеп Тајип Ердоган разговарали су телефоном, потврдили су у Кремљу и навели да су теме разговора биле ситуација у Украјини, нуклеарна електрана "Акују", сиријско питање и пројекат гасног чворишта.

"Руска страна је нагласила деструктивну улогу западних држава које пумпају кијевски режим оружјем и војном опремом, дајући му оперативне информације и помажући у означавању циљева", наводи се у саопштењу.

Кремљ је навео да је Путин више пута изјављивао да је спреман за дијалог са Украјином, али је скренуо пажњу на контроверзан став кијевских власти које или забрањују било какве преговоре, или постављају услове неприхватљиве Москви, или захтевају да се одржи нека врста "мировног самита". Преговори су могући уколико Украјина прихвати захтеве Москве.

Како је истакао портпарол Кремља Дмитриј Песков, план који не подразумева тренутно реално стање не може бити мирован.

"Што се тиче захтева Украјине, Москва никада није следила туђе услове, већ се фокусирала само на своје интересе и здрав разум", поручио је Песков.

Дотакавши се тренутног сукоба у Украјини, Ердоган је указао на чињеницу да су до сада ипак били постигнути неки битни помаци, укључујући оне који су били везани за "житни коридор", размену заробљеника двеју страна... 

У том контексту, турски лидер је још једном апеловао да треба доћи до мира путем преговора, али и да би Русија требало да објави прекид ватре када позива на мир.

Гасно чвориште у Турској изградити што пре 

Додаје се да су председници двеју земаља разговарали и о житном споразуму и деблокади испорука хране из Русије, као и да је руски председник истакао потребу за савесним интегрисаним приступом, који подразумева уклањање свих баријера руском извозу.

"Лидери су разговарали и о даљем ширењу трговинско-економских веза, пре свега о стварању регионалног гасног чворишта у Турској и изградњи нуклеарне електране 'Акују'. Дотакли су се и теме сиријске кризе, позитивно оценивши састанак министара одбране Русије, Турске и Сирије у Москви и изразивши наду да ће развој контаката у овом формату помоћи да се ситуација у Арапској Републици побољша", додаје се у саопштењу.

Лидер Турске нагласио је да је до сада учињено доста на стварању неопходне инфраструктуре за изградњу гасног чворишта у Турској, јединог којим би руски гас био транспортован даље ка Европи.

"То остаје важно питање, па ће Анкара настојати да што пре сачини одговарајући план и предузме конкретне кораке ка реализацији пројекта", пренели су турски медији и додали да су се Путин и Ердоган сложили да је отварање гасног чворишта у Турској приоритет добре сарадње двеју земаља и да га треба отворити што пре. 

Турски председник је прокоментарисао и горуће питање Сирије.

"Приграничне територије, посебно оне у Сирији, морају очистити од терористичке организације ПКК/ПИД/ИПГ (Радничка партија Курдистана). У том циљу морају да буду предузети конкретни кораци", казао је Ердоган.

Председник је указао и на чињеницу да Русији још није омогућен извоз житарица, што је пак предвиђено Истанбулским договором о житу, који је постигнут у јулу прошле године. 

Према последњем саопштењу Кремља, руски председник Владимир Путин позитивно је оценио последњи децембарски сусрет представника Турске, Русије и Сирије, изразивши наду да ће овакви формати допринети побољшању ситуације.

image