Свет

Естонија не чека ЕУ: Сами траже начин да заплене руску имовину

Централна Банка Руске Федерације саопштила су шансе да западне земље врате замрзнуту руску имовину "изузетно ниске", упркос чињеници да она није законски одузета
Естонија не чека ЕУ: Сами траже начин да заплене руску имовинуGetty © Sean Gallup/Getty Images

Естонија неће чекати ЕУ, већ ће осмислити сопствени правни оквир за конфискацију руске имовине, најавио је министар спољних послова те земље Урмас Реинсалу.

"Европске земље су наложиле Европској комисији да направи правну шему која би омогућила коришћење замрзнутих средстава за помоћ и опоравак Украјине. Али консензус по том питању још није постигнут", изјавио је Реинсалу за лист "Постимес".

"О томе смо разговарали у влади и одлучили да, паралелно са ЕУ, кренемо са осмишљавањем сопственог правног оквира који би омогућио да користимо та средства", указао је он и додао да би тај потез могао да створи преседан у међународном закону.

Подсетимо, ЕУ је замрзнула око 17 милијарди евра у оквиру санкција уведених Москви након што је покренула војну операцију у Украјини крајем фебруара,  изјавио је претходно европски комесар за правосуђе Дидије Рејндерс.

Он је у октобру рекао да је Запад блокирао и резерве руске Централне банке у вредности од 300 милиона евра.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је крајем новембра да "Русија и њени олигарси морају Украјини да надокнаде штету и покрију трошкове за обнову земље".

"Блумберг" је у уторак известио да је немачка влада "отворена" за конфисковање руске имовине, уколико у томе буде имала подршку савезника.

Са друге стране, Москва тврди да би заплена руских средстава била "крађа".

Централна Банка Руске Федерације је прошле недеље саопштила су шансе да западне земље врате замрзнуту руску имовину "изузетно ниске", упркос чињеници да она није законски одузета.

image